Sideways-festivaalin ohjelmisto täydentyy jälleen suurella joukolla ulkomaisia ja suomalaisia esiintyjiä. Tapahtuman artistilista on huhtikuun alussa kerrottavaa viimeistä nimeä vaille valmis.

Britannian arvostetuimman musiikkialan palkinnon Mercury Prizen voittanut ja Massive Attackin kokoonpanossa vaikuttanut hiphop-kolmikko Young Fathers (UK) saapuu Sidewaysiin juuri ilmestyneen kolmosalbuminsa kiertueella. DJ-keikan soittava Apparat (DE) sekä Werkdiscs-levymerkin perustajanakin tunnettu Actress (UK) ovat molemmat modernin elektronisen musiikin keskeisiä visionäärejä. Hiphopin ja electronican välimaastossa operoiva tuottaja-dj TOKiMONSTA (US) saapuu vuosien odotuksen päätteeksi ensimmäistä kertaa Suomeen.

Ulkomaiseen indie-tarjontaan on vahvistunut kaksi uutta kiinnitystä. Vanhoillisen juutalaiskasvatuksen saanut Ezra Furman (US) on noussut queer-ikoniksi ajankohtaisen ”Transangelic Exodus” -albumin myötä. Alex Cameron (AU) säveltää The Killersin ja Future Islandsin välimaastoon sijoittuvaa pop-musiikkia, ja australialaisartistin taustabändissä vaikuttaa Jaakko Eino Kalevin yhtyeestäkin tuttu suomalaisrumpali Henri Lindström.

Punkia ja vaihtoehtorockia yhdistelevä Teksti-TV 666 soittaa Sidewaysissa kesän ainoan Helsingin-keikkansa. Laulaja-lauluntekijä Mirel Wagner esittää ainutkertaisessa konsertissa myöhemmin tänä vuonna julkaistavan albuminsa kokonaisuudessaan. Muun muassa Disco Ensemblesta, The Hearingista ja Zebra & Snakesta tutuista muusikoista koostuva elektronisen pop-musiikin yhtye Ruusut soittaa Sidewaysissa uransa ensimmäisen keikan.

Dream pop -sävytteistä post-punkia soittava Makthaverskan (SE) palaa viime talven klubikiertueensa jatkoksi Helsinkiin, ja ensimmäistä kertaa Suomessa nähtävä Yamantaka // Sonic Titan (CA) yhdistelee tuotannossaan vaihtoehtoista metallia, performanssitaidetta ja aasialaista musiikkiperinnettä. Jo 1980-luvun puolivälissä perustettu The Dead C (NZ) on noiserockin keskeisiä nimiä.

Kulttisuosikki Visible Cloaks (US) tuo Sideways-ohjelmistoon elektronista musiikkia, ambientia ja modernia klassista musiikkia. Tuottaja, dj ja Northern Electronics -labelin pyörittäjä Varg (SWE) on tullut tutuksi erityisesti ambient- ja drone-vaikutteisen teknon ystäville. Kotimaisen kosmisen musiikin suunnannäyttäjänä Esa Kotilainen on vaikuttanut esimerkiksi Wigwamin ja Tasavallan Presidentin riveissä. Sidewaysissa Kotilainen soittaa kokonaisuudessaan vuoden 1977 ambient-klassikkonsa ”Ajatuslapsi”.

Viime viikonloppuna Jussi-gaalassa parhaasta elokuvamusiikin sävellyksestä palkittu Timo Kaukolampi soittaa Sidewaysissa kaksi keikkaa. Perjantai-iltana on luvassa esiintyminen keväällä uutta materiaalia julkaisevan K-X-P:n kanssa ja sunnuntaina elektroniseen musiikkiin painottuva Kaukolampi-soolokonsertti.

Kotimaista kattausta täydentävät myös instrumentaaliyhtye Siinai, tamperelaisbändi Risto, laulaja-lauluntekijä Joose Keskitalo, psykedeelistä doomia soittava Dark Buddha Rising, yhteiskeikan merkeissä esiintyvät Talmud Beach & Faarao Pirttikangas, suomalaisen kokeellisen musiikin kirkkaimpiin tähtiin lukeutuva Lau Nau, powerpop-yhtye Plastic Tones, elektropop-nimet Kauriinmetsästäjät ja Detalji, suomirap-kaksikko Sofa, kokeellista hiphopia julkaiseva Draama-Helmi, lo-fi-henkistä indierockia soittavat Henna Emilia & Houreet ja Too Slow sekä jazzia post-rockiin yhdistelevä VIRTA.

Festivaalin ohjelmistossa on tapahtunut kaksi muutosta. Litku Klementin esiintyminen siirtyy aikataulusyiden seurauksena sunnuntailta lauantaille. Valitettavasti Pyhimys joutuu perumaan henkilökohtaisista syistä kaikki kesäkuun toiselle viikolle sovitut keikat, mukaan lukien esiintymisen tämän vuoden Sidewaysissa.