Musiikki

Perjantaina 8.6.

DK

Perjantaina 8.6.

Viime vuosien kirkkain pohjoismainen pop-tähti on ollut tanskalainen laulaja-lauluntekijä Karen Marie Ørsted eli tuttavallisemmin MØ. Suurien tunteiden elektropoppia, viileää R&B:tä ja urbaania konesoundia tuotannossaan yhdistelevä artisti tunnetaan oman tuotantonsa ohella erityisesti Major Lazerin kanssa tehdystä megahitistä ”Lean On” (2015), jota on kuunneltu YouTubessa reilut 2 miljardia (!!!) ja Spotifyssakin yli miljardi(!!) kertaa.

Artistin discografiasta löytyy monia muitakin täysosumia, kuten singlebiisit ”Final Song” ja ”Nights With You” sekä Snakehipsin kanssa äänitetty ”Don’t Leave”. Tuoretta MØ-soundia saatiin loppuvuodesta 2017 ajankohtaisen ”When I Was Young” -EP:n muodossa.

Warpaint US

Perjantaina 8.6.

Nykypäivän keskeisiin indierock-yhtyeisiin lukeutuva Warpaint palaa seitsemän vuoden odotuksen päätteeksi toista kertaa urallaan Suomeen. Los Angelesista saapuvan nelikon soundista kuulee, että Emily, Theresa, Jenny Lee ja Stella ovat opiskelleet huolella psykedeelisen indie-musiikin ja haikean dreampopin salat.

Rough Tradelle kiinnitetyn Warpaintin vuoden 2010 esikoisalbumi ”Fool” nosti bändin kuumimmaksi indie-lupaukseksi, mutta lopullinen lunastus toteutui kahden seuraavan levyn ”Warpaint” (2014) ja ”Heads Up” (2016) myötä.

Depeche Moden, The xx:n ja Arctic Monkeysin kaltaisten nimien kanssa maailmaa kiertänyt yhtye täydentää The Nationalin, Deerhunterin ja Cigarettes After Sex’in ohella Sidewaysin historian laadukkainta indie-kattausta.

Rodriguez US

Perjantaina 8.6.

Oscar-palkitun ”Searching for Sugar Man” -dokumenttielokuvan nähneet tämän jo tietävätkin, mutta kerrataan Rodriguezin tarina tiivistetystä.

Detroitilainen folk-muusikko Sixto Rodriguez julkaisi 70-luvun alussa kaksi vähälle huomiolle jäänyttä albumia. Artistin levy-yhtiö ajautui konkurssiin, ja Rodriguez siirtyi rakennusduunariksi. Sattuman kautta muusikon levyjä oli päätynyt Etelä-Afrikkaan, missä ne nousivat jättihiteiksi. Albumit myivät valtaisia määriä valtameren toisella puolella, ja samaan aikaan Rodriguez kituutti köyhyydessä tietämättä asiasta mitään.

Sattuma puuttui peliin, ja Rodriguezista tuli juhlittu sankari. Vuoden 2012 dokumenttielokuva nosti kierroksia entisestään, ja lopulta koko maailma rakastui nyt jo pitkälle yli seitsemänkymppiseen taiteilijaan. Vihdoin ja viimein saamme toivottaa Rodriguezin tervetulleeksi Suomeen!

Sideways-ohjelmassa nähdään myös Rodriguez-dokumentti ”Searching for Sugar Man”.

Silvana Imam SWE

Perjantaina 8.6.

Muistatteko vielä kesän 2015 ja ensimmäisen Sidewaysin? Eräällä reissulla Ruotsissa bongasimme paikallisen uuden kyvyn, jonka keikasta vaikuttuneina bookkasimme hänet ensimmäistä kertaa esiintymään Suomeen. Tuskin kovinkaan moni Sideways-kävijä oli edes kuullut jo tuolloin lavan suvereenisti haltuun ottaneesta Silvana Imamista.

Muutama vuosi on nyt kulunut, ja ruotsalaisen feministiräppärin suosio on aivan eri luokkaa. Grammis-gaalasta on napattu vuoden artisti -palkinto, viimeisin Tavastian-keikka myytiin hetkessä loppuun, Silvana-dokumentin näytöksissä Docpoint-festareilla ripustettiin sold out -lappuja luukulle kerta toisensa jälkeen ja Nirvana-logoa lainaavat Silvana Imam -paidat eivät ole enää harvinaisuuksia helsinkiläisessä katukuvassa.

Meillä ei ole ollut tapana kierrättää samoja artisteja kerrasta toiseen, mutta Silvana Imamin kohdalla teemme poikkeuksen. Kutsuimme siis Silvana Imamin uusintavierailulle paikkaan, josta kaikki sai alkunsa. Ja hän sanoi kyllä.

Young Fathers UK

Perjantaina 8.6.

Iso-Britannian arvostetuimman musiikkialan palkinnon Mercury Prizen vuonna 2014 ilmestyneellä debyyttilevyllään ”Dead” voittanut Young Fathers tunnetaan tinkimättömästä ja genre-määritelmiä välttelevästä tuotannostaan, jossa vaihtoehtoinen hiphop kohtaa brittiläisen triphop- ja basso-musiikkiperinteen sekä TV On The Radion uran kultavuodet mieleen tuovan soundimaailman.

Osana Massive Attackin kokoonpanoakin maailmaa kiertäneet Young Fathersit julkaisivat keväällä uransa kolmannen albuminsa ”Cocoa Sugar”, josta on muodostumassa yksi tämän vuoden suurista merkkiteoksista. Esimerkiksi brittilehti Guardian antoi albumille täydet pisteet ja ylisti levyn ”kuulostavan siltä, miltä vapaus tuntuu”.

Ninja Tunelle levyttävä kolmikko vastasi hiljattain myös suurimmasta osasta Trainspotting 2 -leffan soundtrackilla kuulluista biiseistä.

Alex Cameron AU

Perjantaina 8.6.

Indierockia synapoppiin yhdistelevää laulaja-lauluntekijää Alex Cameronia on verrattu erityisesti Future Islandsiin ja The Killersiin, jonka maailmankiertueen avausbändinä Cameron yhtyeineen hiljattain nähtiin.

Angel Olsenin ja Foxygenin kaltaisten nimien kanssa yhteistyötä tehnyt australialaismuusikko kirjoitti yhdessä Brandon Flowersin kanssa suurimman osan The Killersin viime vuonna julkaistun albumin biiseistä. Ensimmäistä kertaa Suomeen saapuvan Alex Cameronin toinen sooloalbumi ”Forced Witness” ilmestyi syyskuussa 2017 Secretly Canadian -levymerkin kautta.

Triviatietona mainittakoon, että Alex Cameronin bändin rumpalina soittaa suomalaismuusikko Henri Lindström, joka on aikaisemmin vaikuttanut esimerkiksi Jaakko Eino Kalevin yhtyeessä.

Ben Frost AU

Perjantaina 8.6.

Australiassa kasvanut, mutta vuodesta 2005 lähtien Islannissa vaikuttanut Ben Frost on kerännyt mainetta soololevytystensä ohella myös palkituista töistään elokuvasävellysten ja näyttämötaiteen parissa sekä produktioistaan Brian Enon ja Tim Heckerin kaltaisten nimien kanssa.

Ensimmäisillä levyllään Frost keskittyi lähinnä minimalistiseen äänitaiteeseen ja ambient-vaikutteiseen elektroniseen musiikkiin, mutta viimeisimmät albumit ovat vieneet artistia yhä monimuotoisempien äänimaisemien pariin.

Nykyisin elektronisen musiikin kenties tärkeimmälle labelille Mutelle levyttävän Ben Frostin uran kohokohtina on pidetty Pitchforkiltakin Best New Music -arvosanan saanutta ”A U R O R A” -albumia (2014) sekä viime syksyllä ilmestynyttä ”The Centre Cannot Hold” -levyä, jonka Frost äänitti yhdessä Nirvanan ja Pixiesin kaltaisten nimien kanssa työskennelleen Steve Albinin kanssa.

No Fun At All SWE

Perjantaina 8.6.

90-luvun puolivälissä melodinen skatepunk löi voimalla läpi. Kalifornian ohella eniten genren bändejä ilmaantui Ruotsista Millencolinin, Satanic Surfersin ja hiljattain paluun tehneen No Fun At Allin johdolla.

Viimeksi Suomessa noin 20 vuotta sitten vieraillut No Fun At All on silminnäkijöiden todistuksen perusteella hirvittävässä iskussa. Valikoitujen keikkojen ohella kokoonpano on aktivoitui myös levytysrintamalla, ja bändiltä ilmestyi huhtikuussa uutta pikapunkia ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen. Tuore pitkäsoitto ”Grit” vertautuu bändi 90-luvun klassikoihin ”No Straight Angles” ja ”Out of Bounds”.

Preoccupations CAN

Perjantaina 8.6.

Muutama vuosi sitten Viet Cong -nimellä maailmaa kiertänyt kanadalainen post-punk-bändi tunnetaan nykyisin Preoccupationsina. Pariin otteeseen Suomessakin vierailleeseen Savagesiin, The Cureen ja Joy Divisioniin verrattu nelikko loihtii hypnoottista ja autenttista 80-lukuista jälkipunkia.

Maineikkaalle Jagjaguwar Recordsille (mm. Dinosaur jr., Bon Iver, Siinai) levyttävä Preoccupations julkaisi maaliskuussa uransa kolmannen albumin ”New Material”. Keikkoja esimerkiksi Primaverassa ja Coachellassa soittanut sekä Future Islandsin ja Mac DeMarcon kanssa rundannut yhtye nähdään Suomessa nyt ensimmäistä kertaa.

The Dead C NZ

Perjantaina 8.6.

1980-luvun puolivälissä perustettu The Dead C on jo yli kolmen vuosikymmenen ajan ollut noiserockin keskeisiä yhtyeitä. Sonic Youth -vertauksia urallaan taatusti aivan riittävän monta kertaa kuullut kolmikko tunnetaan hypnoottisista ja kovaäänisistä konserteista, ja juuri sitä on takuulla luvassa myös The Dead C:n ensimmäisellä Suomen-keikalla.

Detalji

Perjantaina 8.6.

Detalji on helsinkiläinen artisti ja tuottaja, joka on noussut elektronisen musiikin seuraajien tietoisuuteen itse säveltämillään ja suurkaupungin yötä sekä rakkauden kaipuuta hellivillä kappaleillaan. Ysäriteknosta sekä IDM:stä vaikutteita ammentava Detalji on hakenut tuotantoonsa innoitusta paitsi Depeche Moden ja New Orderin kaltaisilta pioneereita myös Moderatin (huom: Apparat esiintyy Sidewaysissa!) ja Austran tyylisiltä uudemmilta nimiltä.

Myös muiden tuotantoa remiksannut Detalji julkaisi kuluvan vuoden maaliskuussa 90-luvun klubikulttuuria sekä yöllisiä kohtaamisia fiilistelevän debyytti-EP:n ”SEX”.

Elias Gould

Perjantaina 8.6.

Helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä Elias Gould säveltää modernia ja suomenkielistä indierockia. Parhaillaan esikoisalbumiaan valmisteleva poppari on julkaissut jo lukuisia radiohiteiksi nousseita biisejä, kuten Eliaksen suurin keikkasuosikki ”Huvilakatu” ja Iisan kanssa äänitetty ”Ikuinen heinäkuu”.

Pop-tyttöjen ja -poikien päiväunelma #1 on kunnostautunut myös näyttelijänä, viimeisimpänä roolinaan Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas.

Esa Kotilainen plays Ajatuslapsi

Perjantaina 8.6.

Esa Kotilainen tunnetaan kotimaisen kosmisen rockin suunnannäyttäjänä, syntetisaattorikuiskaajana ja tuotteliaana säveltäjä-muusikkona. Esimerkiksi Wigwamin ja Tasavallan Presidentin riveissä vaikuttaneen legendan vuonna 1977 julkaisema ensimmäinen soolojulkaisu ”Ajatuslapsi” on jäänyt aikansa merkittäväksi virstanpylvääksi kotimaisena syntetisaattorialbumina.

Sideways-keikalla Kotilainen soittaa ”Ajatuslapsi”-albumin kokonaisuudessaan.

HÄN

Perjantaina 8.6.

Helsinkiläisten vaihtoehtomusiikkipiirien tuorein superkokoonpano koostuu mm. French Filmsistä, Teksti-TV 666:sta, Lada Nuevosta sekä Spectral Raysista tutuista kasvoista. Viime vuonna ensimmäisen vinyyliseiskansa myötä debytoinut viisikko julkaisi alkuvuodesta 2018 uutta materiaalia, joka pohjustaa bändin tulevaa esikoisalbumia.

Musiikillisesti HÄN liikkuu melodisen suomipunkin, garagen, voimapopin ja indierockin välimaastossa.

Islaja

Perjantaina 8.6.

Jos pitäisi nimetä kokeelliseen musiikkiin erikoistuneen Fonal-levymerkin katalogista vain yksi artisti, vastaus olisi noin 94% todennäköisyydellä Islaja. Berliinissä jo pidemmän aikaa asuneen muusikko/taitelija Merja Kokkosen sooloprojekti on yksi suomalaisen vaihtoehtokulttuurin nimekkäimpiä instituutioita.

Islaja on säveltänyt omaehtoista tuotantoaan jo lähes 15 vuoden ajan. Kappaleet ovat olleet vuoroin akustisia tai elektronisilla elementeillä maustettuja, välillä kosmista lo-fi-hämyilyä ja seuraavaksi kaunista folk-poppia, ja lyriikatkin ovat vaihtelevasti suomeksi tai englanniksi. Joulukuussa ilmestynyt kuudes Islaja-albumi ”Tarrantulla” on kerännyt vertauksia jopa Fever Ray’hin.

The Wiren ja Pitchforkin kaltaiset mediat hehkuttavat Islajaa kilpaa ja keikkoja on soitettu niin Sonarin ja ATP-festivaalin kaltaisissa tapahtumissa. Nyt pitkästä aikaa Helsingissä.

Joose Keskitalo

Perjantaina 8.6.

Kotimaisen folk/indie-skenen arvostetuimpiin muusikoihin lukeutuva Joose Keskitalo on 2000-luvun alkuvuosista lähtien jatkuneella urallaan julkaissut valtaisan määrän musiikkia. Sydänverellä vuodatettuja lauluja tulkitseva taitelija ei tule koskaan nousemaan valtavirran artistien suosion tasolle, mutta marginaalissa Keskitalo on palvottu kulttinimi.

Soolouransa ohella myös Kolmas Maailmanpalo- ja Paavoharju-yhtyeistä sekä Paperi T:n kanssa tehdystä yhteistyöstä muistetun Joose Keskitalon tuotantoa on verrattu erityisesti Leonard Coheniin sekä Love Records kultakauden julkaisuihin.

Joose Keskitalon viimeisin levytys on tupla-albumi ”Julius Caesarin anatomia” (2017).

K-X-P

Perjantaina 8.6.

Suomalaisen vaihtoehtomusiikin moniottelija Timo Kaukolampi (mm. Op:l Bastards, Larry & The Lefthanded…) on viimeiset vuodet keskittynyt johtamaan K-X-P-yhtyettään. Enemmän ulkomailla kuin kotimaassaan keikkaileva yhtye takoo primitiivisen hypnoottista ja kraut-vaikutteista elektronista musiikkia, joka sijoittuu Suiciden, Hawkwindin, Vangeliksen ja Circlen välimaastoon. K-X-P julkaisee uutta materiaalia keväällä, joten esiintymisslotti Sidewaysissa on enemmänkin kuin perusteltu.

Muista K-X-P:n ohella myös Kaukolammen soolokeikka sunnuntai-iltana.

Kauriinmetsästäjät

Perjantaina 8.6.

Helsinkiläiskaksikko Kauriinmetsästäjät on vakiinnuttanut asemansa kiihkeästi sykkivän elektropopin lähettiläinä.Indierockia soittaneesta Stockers! -bändistä tuttujen Tuomas Kaitasen ja Heikki Petrellin duo on myös niitä harvoja yhtyeitä, jotka saavat sekä skenepoliisit tanssimaan loppuunmyydyllä Tavastia-keikalla että neonvärein kasvonsa maalanneen nuorison hurmoksiin WKND-festareilla.

Täydellistä ja sopivan juustoisin lyriikoin maustettua modernia pop-musiikkia siis.

M

Perjantaina 8.6.

Some ja blogit räjähtivät alkusyksystä 2017, kun laulaja-lauluntekijä Minja Kosken ja tuottaja Miikka Ahlmanin yhtye M julkaisi poikkeuksellisen vahvan debyyttialbuminsa. Solina Recordsin (mm. Villa Nah, The Hearing) nappaama artisti kirjoittaa vangitsevan tunnelmaisia kappaleita, jotka voisivat olla Nick Caven tai Susanne Sundførin katalogista.

”Tehtaantyttö on mestarillinen debyyttialbumi”, totesi Soundin kriitikko Antti Granlund viiden tähden arviossaan.

Pariisin Kevät

Perjantaina 8.6.

Toissa kesänä Pariisin Kevään piti esiintyä Sidewaysissa, mutta alueelle iskenyt myrsky oli toista mieltä. Tuolloin kahden päälavan artistin keikat jouduttiin perumaan, muut artistit saatiin sijoitettua uuteen paikkaan ja aikaan.

Toinen kohtalon uhri Iisa sai uuden tilaisuuden viime vuonna, ja tuolloin estyneenä ollut Pariisin Kevät paikkaa tapahtunutta vihdoin tänä kesänä.

PastoriPike

Perjantaina 8.6.

Kongossa syntynyt, mutta koko ikänsä Suomessa asunut PastoriPike nousi laajempaan huomioon viime vuoden ”Aito G” -EP:llään. Tätä kirjoitettaessa pelkästään Spotifyssä yli 3 miljoonaa streamia keränneen julkaisun nimibiisi (jolla vierailee mm. Gracias, Kingfish, ja Musta Barbaari) on täydellinen bängeri ja yksi modernin suomiräpin keskeisiä teoksia.

Plastic Tones

Perjantaina 8.6.

Helsinkiläisbändi Plastic Tones soittaa ajatonta ja klassista powerpoppia, jossa kuuluu kaikuja myös melodisesta punkista ja rouheilla kitarasoundeilla maustetusta 90-lukuisesta surinarockista. Kotimaisista kollegoista lähimmät verrokit lienevät edesmennyt Splits ja pari vuotta sitten Sidewaysissa rokannut Ghost World. Ja kyllähän tässä myös samaa svengiä on kuin vaikkapa Blondien alkuaikojen tuotoksissa.

Kahden vinyyliseiskan jatkoksi Plastic Tonesilta ilmestyi viime vuonna debyyttialbumi ”Wash Me With Love”, julkaisijana Svart Recods ja tuottajana Lauri Eloranta (Pää Kii, Damn Seagulls).

Risto

Perjantaina 8.6.

Jo toistakymmentä vuotta kotimaisessa vaihtoehtokulttuurissa hämmentänyt Risto nousee lavalle sooloprojektiensa ja muiden artistien kanssa työskentelyn (mm. Yari, Kari Peitsamo…) vastapainoksi perinteisen(?) bändikeikan merkeissä.

Sofa

Perjantaina 8.6.

Hiphop-yhtye Sofan kohdalla muistetaan aina mainita, että kyseessä on ”feministinen räp-duo”, ja niin muistamme mekin.

Parin vuoden takaisella ”Tyttörukka”-biisillä laajempaa huomiota kerännyt ja keväällä ilmestyneellä ”Puolukoita”-EP:llä sanomaansa yhä uusille kuulijakunnille levittävät SonSon ja FanFan tekevät kaivattua pesäeroa hiphopin perinteisesti maskuliiniseen kuvastoon ja ottavat kantaa genren totuttua naiskuvaa ja sortavia kerronnan tyylejä kohtaan.

Tutustu Sofaan tarkemmin erinomaisessa Nälkä-lehden artikkelissa.

Versace Henrik X NCO X Melo

Perjantaina 8.6.

Uuden polven suomiräp iskee kovaa. Viimeisen parin vuoden aikana tuoreita ja toinen toistaan kovempia hiphop-tulokkaita puskee kuin niin niitä kuuluisia sieniä sateella. Fraasia ”underground-rap on uusi punk” on toisteltu jo ihan riittävästi, mutta jotain perää väittämässä kyllä on.

Sidewaysiin on tänä vuonna koostettu katsaus mielestämme kiinnostavimpia suomiräpin uudistajia. Niistä kolme eli Versace Henrik (kuvassa), NCO ja Melo ottavat lavan haltuunsa kimppakeikan merkeissä.

Muista myös Sideways-ohjelmistosta löytyvät kollegat, kuten PastoriPike, Adikia ja $now.

VIRTA

Perjantaina 8.6.

VIRTA on helsinkiläinen instrumentaaliyhtye, joka yhdistelee musiikissaan pohjoismaista jazzperinnettä, post-rockia sekä elektronisen nykymusiikin elementtejä. Bändin edellinen albumi ”Hurmos” (2016) ilmestyi Svart Recordsin julkaisemana.

Lauantaina 9.6.

A Perfect Circle US

Lauantaina 9.6.

Tätä on odotettu! Amerikkalaisen metallin ja vaihtoehtorockin superkokoonpano A Perfect Circle julkaisi keväällä 14 vuoden tauon jälkeen uuden albumin ja saapuu viimeinkin keikalle Suomeen.

Yhdysvalloissa 1990-luvun lopulla perustettu A Perfect Circle on Tool-bändin johtajan Maynard James Keenanin johtama kollektiivi. Projektiluonteisesti toiminut kokoonpano julkaisi 2000-luvun alkuvuosina kolme albumia, ja toiveet uudesta APC-albumista olivat jo aikoja sitten kadonneet. Nyt bändi on tehnyt yllätyspaluun, ja luvassa on vieläkin yllättävämpi Euroopan-kiertue.

A Perfect Circlen nykyisen kokoonpanon muodostavat Maynard James Keenan (Tool, Puscifer), Billy Howerdel (Ashes Divide), James Iha (ex-Smashing Pumpkins), Jeff Friedl (Puscifer, The Beta Machine) ja Matt McJunkins (Eagles of Death Metal, The Beta Machine).

Paperi T

Lauantaina 9.6.

Paperi T:n uusi ”Kaikki on hyvin” -albumin ensimmäistä kertaa livenä!

Sideways-esintyminen kesällä 2015 taisi olla Paperi T:n ensimmäinen oma festarikeikka, ja varmasti jokainen paikalla ollut muistaa juuri ilmestyneen ”Malarian pelon” aiheuttaman yleisöryntäyksen Park Stagen ympäristössä.

Sen jälkeen on tapahtunut paljon: Paperi T eli ”Papru” eli Henri Pulkkinen on noussut älykkään suomiräpin keisariksi, haudannut Ruger Hauerin, pokannut Teosto-palkinnon, julkaissut lukemattomia painoksia loppuunmyyneen runoteoksen, toteuttanut tilausteoksen Lauri Porran kanssa ja toiminut Radio Helsingin musiikkipäällikkönä.

Siinä sivussa Paperi T on äänittänyt myös pitkään odotetun toisen sooloalbuminsa ”Kaikki on hyvin”, joka ilmestyy kesäkuussa.

Sideways-keikalla Paperi T esittää ensin koko tulevan levynsä biisit ensimmäistä kertaa yleisön edessä, jonka lisäksi on luvassa myös vanhempaa Paperi T -tuotantoa.

Kaikki on hyvin on albumi hyväksymisestä, irti päästämisestä, uskalluksesta ja muista elämäntaitokirjallisuuden suosikkiaiheista. Self-helppiä ihmisille, jotka vihaavat self-helppiä. Onnellinen loppu on vasta alku”, artisti avaa ja jatkaa: ”Siinä missä Malarian pelko oli kiinni ahdistuksessa, Kaikki on hyvin pohjaa muutokseen.” –Paperi T

Apparat dj-set DE

Lauantaina 9.6.

Moderat-yhtyeestäkin tuttu saksalaismuusikko Sascha Ring eli tuttavallisemmin Apparat on yksi nykypäivän keskeisistä elektronisen musiikin artisteista. Shitkatapult-labelin pyörittäjänäkin tunnettu monilahjakkuus on vuosien saatossa seikkaillut niin teknon ja IDM:n kuin dubstepin ja housenkin parissa.

Samaan skeneen Four Tetin ja Ellen Allienin kaltaisten nimien kanssa kuuluvaa Apparatia on kuvailtu ”puuttuvaksi linkiksi Steve Reichin ja Radioheadin välillä”.

Apparatin omasta toiveesta Sidewaysissa on luvassa erikoispitkä 90 minuutin keikka.

James Holden & The Animal Spirits UK

Lauantaina 9.6.

Brittiläinen tuottaja-dj-muusikko James Holden soittaa ensimmäisen Suomen-keikkansa nykyisen The Animal Spirits -livekokoonpanonsa kanssa. Luvassa on ainakin kosmista ja elektroakustista musiikkia, krautrockin hypnoottista transsia, kokeellista teknoa ja uutta klubimusiikkia.

The Guardian -lehti nimesi elektronisen musiikin visionäärin ensimmäisen albumin ”The Idiots Are Winning” (2006) yhdeksi kuluvan vuosituhannen merkittävimmistä debyyttilevyistä konemusiikin saralla. Resident Advisorin toimesta vuoden 2013 parhaaksi albumiksi valittu ”The Inheritors” esitteli taiteellisesti entistäkin kunnianhimoisemman James Holdenin, ja marraskuussa 2017 ilmestynyt  ”The Animal Spirits” vei artistin ilmaisun yhä monipuolisempaan suuntaan.

Oman tuotannon ohella James Holden on tehnyt remiksejä Madonnalle, Depeche Modelle ja Radioheadille sekä lukemattomille muille nimille.

Actress A/V Live UK

Lauantaina 9.6.

Modernin elektronisen musiikin visionääri Darren J. Cunningham eli tuttavallisemmin Actress tunnetaan paitsi omasta tuotannosta myös Werkdiscs-labelin perustajana. Housen ja teknon ohella myös ambientin ja elektron maailmoissa seikkaileva muusikko kuuluu samaan skeneen Floating Pointsin ja Oneohtrix Point Neverin kaltaisten nimien kanssa. Actressin edellinen albumi on viime vuonna Ninja Tunen julkaisema ”AZD”.

Bardo Pond US

Lauantaina 9.6.

Jo yli 25 vuotta toiminut Bardo Pond saapuu viimeinkin ensimmäistä kertaa Suomeen. Psykedeelistä avaruusrockia, shoegazea ja post-rockia soittava yhdysvaltalaisbändi on kerännyt vertauksia My Bloody Valentinesta Spacemen 3:hin ja Pink Floydista Hawkwindiin. Luvassa on taatusti yksi Sidewaysin kiihkeimmistä keikoista, jossa surisevat kitarat luovat massiivisia äänivalleja. Yhtye on ajankohtainen myös viime vuonna julkaistun ”Under The Pines” -levyn tiimoilta.

Dopplereffekt A/V Live US

Lauantaina 9.6.

Detroitilaisesta tekno/elektro-kokoonpano Drexciyasta tutun Rudolf Klorzeigerin ja To Nhan Le Thin muodostama ja jo 90-luvun puolivälissä perustettu Dopplereffekt seikkailee ambientin ja teknon äänimaisemissa. Yhtyeen tieteestä, matematiikasta ja fysiikasta ammentava kokeellinen elektroninen musiikki vie usein ajatukset 80-lukuisten John Carpenter -elokuvien ääniraidoille, ja monet yhtyeen kappaleista sopisivat saumattomasti esimerkiksi Stranger Things -sarjan taustamusiikiksi.

Aphex Twinin pyörittämän Rephlexin ja berliiniläisen Leisure Systemin kaltaisille labeleille levyttänyt Dopplereffekt katkaisi viime keväänä vuosikymmenen kestäneen odotuksen ajankohtaisen ”Cellular Automata” -albumin myötä.

Makthaverskan SE

Lauantaina 9.6.

Autenttista 70/80-lukujen taitteen post-punkia melodiseen dreampopiin ja kaihoisaan indierockiin yhdistelevä Makthaverskan vieraili viime talvena ensimmäistä kertaa vuodesta 2009 jatkuneella urallaan Suomessa. Kävimme katsomassa yhtyeen keikan Korjaamolla. Se ei tullut yllätyksenä, että bändi kuulosti aivan erinomaiselta. Sen sijaan yleisömäärä löi ällikällä: keikkapaikan suurin sali oli ääriään myöten täynnä. Me (ja varmasti lukemattomat muutkin) jäimme kaipaamaan pikaista uusintaa ruotsalaisbändin parissa, ja tässä se nyt tulee.

Pitchforkin mukaan Makthaverskan kuulostaa Broder Danielin, Velvet Undergroundin ja The Jesus and Mary Chainin yhdistelmältä. Me sanomme vain, että jos bändi ei ole entuudestaan tuttu niin suosittelemme todellakin tutustumaan.

TOKiMONSTA US

Lauantaina 9.6.

TOKiMONSTA-nimen takaa löytyy kalifornialaismuusikko Jennifer Lee, joka on noussut yhdeksi merkittävimmistä uuden sukupolven elektronisen musiikin ja hiphopin muusikoista/dj’stä. Artistin esikoislevy ”Midnight Menu” ilmestyi vuonna 2010 Flying Lotus’in pyörittämällä Brainfeeder-labelilla, ja sittemmin TOKiMONSTA on julkaissut kaksi muutakin studioalbumia sekä tehnyt yhteisproduktioita esimerkiksi Jessie Waren ja Anderson .Paakin kanssa.

Hiljattain vaikutti, että TOKiMONSTAn ura oli muusikko olisi ohi, mutta onneksemme artisti toipui harvinaisesta aivosairaudestaan, opetteli uudestaan puhumaan, julkaisi uransa parhaan levyn ”Lune Rouge” (2017) ja saapuu nyt ensimmäistä kertaa Suomeen.

Varg SE

Lauantaina 9.6.

Varg on yhtä kuin ruotsalainen elektronisen musiikin moniottelija, Northern Electronics -labelin toinen pyörittäjä ja kiivaasta julkaisutahdistaan tunnettu Jonas Rönnberg, joka on viimeisten vuosien aikana tullut tutuksi kaikille industrial/ambient/drone-vaikutteisen teknon ystäville. Pohjoisilla leveyspiireillä harvimmin nähty ja Vatican Shadow’n kaltaisiin nimiin verrattu tuottaja-artisti on sitäkin tutumpi ilmestys Berghainin Panorama Barin, Tokiossa järjestettävien kokeellisen musiikin tapahtumien ja Dekmantel Festivalin kaltaisissa paikoissa.

Yamantaka // Sonic Titan CA

Lauantaina 9.6.

”Aasialaista folkia Boriksen nyrjähtäneen popgeneraattorin läpi Melvinsin kiemuraisella jyräyksellä sävytettynä.” –Jukka Hätinen (Rumban päätoimittaja)

Torontossa vuonna 2007 perustettu Yamantaka // Sonic Titan on yhtyeitä, joita on mahdotonta lokeroida. Länsimaista ja aasialaista musiikkiperinnettä innovatiivisesti sekoittelevan bändin tuotannossa kohtaavat ainakin progressiivinen ilmaisu, vaihtoehtoinen metalli, performanssitaide, doom ja psykedeelinen noiserock.

Kulttimainetta nauttivan ja sukupuolinormeja rikkovan bändin kaksi ensimmäistä albumia olivat ehdokkaina Kanadan tärkeimmän musiikkipalkinnon Polaris Prizen saajaksi, ja yhtye on säveltänyt myös rock-oopperan. Maaliskuussa viiden vuoden tauon jälkeen uuden pitkäsoiton julkaisseen Yamantaka // Sonic Titanin ensimmäinen Suomen-keikka tulee taatusti paitsi ihastuttamaan, myös hämmentämään. Ja hyvä niin!

Litku Klemetti

Lauantaina 9.6.

Viime vuosien suomi-indien suurin menestystarina on ollut Litku Klemetti, jonka retro-henkinen iskelmäpunk valloittaa keikka keikalta uusia vannoutuneita Litku-faneja. Bändialbumi ”Horror´15” ja Litkun soololevy ”Juna kainuuseen” ovat molemmat moderneja mestariteoksia ja tulevaisuuden klassikoita. Jatkoa saatiin tänä keväänä ”Taika tapahtuu” uutuuslevyn myötä. Viimeisimpänä meriittinään Litku palkittiin Emma Gaalassa ”kriitikon valinta” -pystillä.

(Edit 27.3.2018: Aikataulumuutoksista johtuen Litku Klemetin keikka siirtyy sunnuntailta lauantaille)

Mirel Wagner

Lauantaina 9.6.

Yritämme tiivistää Mirel Wagnerin tulevan keikan yhteen lauseeseen:

Myöhemmin tänä vuonna kolmannen studioalbuminsa julkaistava laulaja-lauluntekijä esittää ainutkertaisessa konsertissa tulevan pitkäsoittonsa kokonaisuudessaan.

Teksti-TV 666

Lauantaina 9.6.

Kovaäänisen ja punk-vaikutteisen vaihtoehtorockin ykkösryhmä Teksti-TV 666 soittaa Sidewaysissa kesän 2018 ainoan Helsingin-keikkansa.

Huumaavia äänivalleja luova kollektiivi todistaa, että tuskin mikään on kauniimpaa kuin kitaravetoinen rock’n’roll lähes kymmenellä sähkökitaralla ja tiukalla rytmiryhmällä tarjoiltuna.

Kolme loppuunmyytyä EP-levyä toistaiseksi julkaissut Teksti-TV 666 julkaisee debyyttialbuminsa syksyllä, ja levyn kaksi jo julkaistua ennakkomaistiaista lupaavat suuria.

Adikia

Lauantaina 9.6.

Adikia on kuvataiteilija ja artisti, jonka rakkaus hiphop-musiikkiin ja kiinnostus feminismiin johti diggailemaan rapin usein misogynistisiakin lyriikoita omasta perspektiivistä. Tästä kiinnostuksien ristiriidasta syntyi Adikia, epäoikeuden jumalatar. Särren ja Pianomiehen Rutilus-lafkalle kiinnitetty Adikia julkaisi viime vuonna ensimmäiset singlensä ja ”Kävi täällä” -ep:n, joiden lisäksi artisti on ollut aktiivisesti herättämässä keskustelua paitsi somessa myös Matriarkaatti-podcastillaan.

Dark Buddha Rising

Lauantaina 9.6.

Psykedeelistä doomia ja raskasta vaihtoehtometallia takova Dark Buddha Rising on Oranssi Pazuzun ja PH:n (ex-Mr Peter Hayden) tavoin yksi suomalaisen uuden polven metalliskenen arvostetuimpia nimiä. Bändin 10 vuotta kestänyt ura on tällä hetkellä huipussaan: Eurooppaa on kierretty useampia kertoja, Roadburnissa on soitettu ja yhtyeen levyjä julkaisseet paitsi Neurosis-muusikoiden pyörittämä Neurot Recordings myös kotimaisen pörinämusiikin ykköslabel Svart. Uutta Dark Buddha Rising -materiaalia on luvassa keväällä sopivasti ennen Sideways-keikkaa.

Gasellit

Lauantaina 9.6.

Keväällä 2017 ilmestynyt neljäs Gasellit-albumi ”Veli” nosti ”Oulunkylän kyynelehtivä poikabändin” viimeinkin ansaitsemaansa suosioon. Levyn julkaisun jälkeen tuskin kukaan on voinut välttyä kuulemasta suomiräp-nelikon tuoreita ykköshittejä ”Muistanks mä väärin? (feat. Karri Koira)” ja ”Imus”. Tavastiat ja muut klubit on jo myyty loppuun, ja maakunnissakin vastaanotto on ollut parhaimmillaan hysteerisen innostunutta.

Gettomasa

Lauantaina 9.6.

Suomiräpin ykkössarjaan kuuluvan Gettomasan debyyttialbumi ”Chosen One” (2016) oli läpimurto ja arvostelumenestys, levy-yhtiön mukaan ”ei sielutonta klubihittiä, vaan streittiä shittiä. Aitoo räppii, eikä mitää teknoo”. Jatkoa seurasi jo pian, kun räpin Suomen mestari ja Jyväskylän lahja kotimaiselle hiphopille julkaisi viime kesänä ”17”-ep:n, ja uutta materiaalia saatiin myös tämän vuoden aluksi Gettomasa suurimmaksi hitiksi nousseen ”Lössi”-singlen muodossa.

 

Hero Dishonest

Lauantaina 9.6.

Teknistä ja nopeatempoista vanhan koulun hardcorepunkia 2000-luvun taitteesta lähtien tykittänyt Hero Dishonest on julkaissut uransa aikana seitsemän tinkimättömän kiivasta pitkäsoittoa. Bändin asenne on sopivasti kieli-poskessa, mutta ei tämä onneksi kuitenkaan mitään huumorimusiikkia ole. Hero Dishonestissa vaikuttaa mm. The Heartburnsista, I Walk The Linesta ja Echo Is Your Lovesta tuttuja muusikoita.

Joni Ekman & Koira

Lauantaina 9.6.

Törmäsimme viime syksynä baarissa erääseen Sidewaysissa useampana vuonna työskennelleeseen henkilöön. Hän ihmetteli, että miksi emme ole vielä kertaakaan bookanneet Joni Ekmania festareillemme soittamaan. Kiitos Karoliina muistutuksesta, virhe korjataan nyt!

Kari Peitsamon jälkeen Pirkanmaan toiseksi tuotteliain muusikko Joni Ekman tunnetaan sooloprojektiensa ohella lukemattomista bändeistään, kuten Lähtevät Kaukojunat, Koiran Näköinen Nainen, The Achtungs ja Juice Normaali. Esiintymisvuoron saa tällä kertaa kuitenkin artistin omaa nimeä kantava ja kenties tunnetuin yhtye eli Joni Ekman & Koira.

Mutta mitä väliä nimestä, homman nimi on tälläkin kertaa 60/70-lukuinen jytärokki sekä lo-fi-henkinen ja melodinen suomipunkki.

(älä sekoita Joni Ekmania siihen erään visailumiehen pojan johtamaan Koirat-bändiin)

Lau Nau

Lauantaina 9.6.

Sidewaysissa nähtävän Islajan tavoin myös Lau Nau loistaa suomalaisen kokeellisen musiikin kirkkaimpana tähtenä. Unenomaisia kappaleita, levollista pianonsoittoa ja riipaisevan kauniita tunnelmia kamariorkesterifolkin ja kokeellisen popin rajamailla säveltävä Laura Naukkarinen on artisti, jota tunnutaan arvostavan varsinkin maamme rajojen ulkopuolella.

Loppuvuodesta julkaistu, yhdessä Samuli Kosmisen kanssa äänitetty ”Poseidon” on Lau Nau:n tähänastisen uran ylistetyin teos, ja Rumba-lehden 9.1/10 -pisteen arviossa albumin todettiin olevan vuoden tärkeimpiä taideteoksia.

Man Duo

Lauantaina 9.6.

Jaakko Eino Kalevi + Long Sam = Man Duo

Unenomaista elektropoppia, kraut-vaikutteista funkia ja kasariestetiikalla flirttailevaa bassomusiikkia säveltävä kaksikko Man Duo julkaisi viime syksynä esikoisalbuminsa ”Orbit”, joka valittiin Radio Helsingissä viikon levyksi, noteerattiin Mojon, Uncutin ja Q Magazinen kaltaisissa medioissa ja keräsi laajaa hehkutusta planeetan jokaiselta kolkalta. Tuleva Sideways-keikka on yksi kesän harvoista Man Duo -esiintymisistä.

NYOS

Lauantaina 9.6.

Rummuin ja kitaroin varustautunut instrumentaalikaksikko NYOS on yhtyeitä, jotka tunnetaan paremmin ulkomailla kuin kotimaassaan Suomessa. Jyväskylästä saapuva duo ei mene sieltä mistä aita on matalin vaan luo monimutkaisia ja progressiivisia kudelmia matikkarockin ja noiserockin välimaastossa. Teknistä äärimmäisyyttä tarjoava NYOS kuuluu niiden harvojen bändien joukkoon, jota kuuntelevat sulassa sovussa niin nössöt indiepopparit, marginaalimusiikin nimeen vannovat punkkarit kuin extreme-metallia seuraavat musadiggarit.

Rättö & Lehtisalo

Lauantaina 9.6.

Undergroundin ja vaihtoehtomusiikin supersankarikaksikko Mika Rättö ja Jussi Lehtisalo palaavat pitkän tauon jälkeen sukunimiään kantavan projektin pariin. Vuosien aikana käsittämättömällä tahdilla uutta musiikkia esimerkiksi Circlen, Pharaoh Overlordin, Ektroverden, Steel Mammothin ja Eleanoora Rosenholmin merkeissä julkaisseiden porilaiseksentrikkojen tulevalla keikalla voi olla luvassa mitä tahansa, mutta todennäköisesti ainakin kraut-vaikutteista ja kieroutunutta synapoppa.

Mika Rätön ohjaama elokuva ”Samurai Rauni Reposaarelainen” nähdään myös Sidewaysin ohjelmassa.

$now

Lauantaina 9.6.

Aina silloin tällöin esiin nousee uusi artisti, jonka nimi tulee mitä yllättävimmissä yhteyksissä kerta toisensa vastaan ja josta kaikki tuntuvat kuhisevan. Viime kuukausina juuri sellainen on ollut aikaisemmin Snø-nimellä tunnettu $now.

$now on yksi harvoista suomalaisista alternative-räppäreistä, joka yhdistää hiphopiinsa myös metalli- ja r’n’b-musiikkia luoden synkän ja aggressiivisen, mutta samalla myös melodisen soundin. Subtone-levy-yhtiön talliin kuuluva artisti on tuttu myös muista projekteista, kuten Otto Knows, Roby ja Molly.

Ursus Factory

Lauantaina 9.6.

Kitaravetoinen rock’n’roll on kuollut, ja kaikki mielenkiitoinen uusi musiikki syntyy nykyisin räpin tai konemusiikin saralla. Tätä väitettä on kuultu ihan tarpeeksi, ja Ursus Factory tekee parhaansa todistaakseen väitteen vääräksi.

Soundi-lehdessä Ursus Factory nimettiin Suomen räjähtävimmäksi live-yhtyeeksi ja sen todettiin olevan ”uniikki underground-kummajainen, jossa piisaa crossover-potentiaalia tehdä vaikka pääkiit”. Bändin keikalla kuulimme erään meille tuntemattoman katsojan toteavan ”Ursus Factory on puuttuva lenkki Radiopuhelimien ja Tiisun välisessä jatkumossa”.

Tuore levydiili syntyi Monsp Recordsin kanssa, lafkan ensimmäisenä ei hiphop-nimenä vuosiin.

Kiinnostuksesi heräsi, eikö totta?

Vesta

Lauantaina 9.6.

Suomen seuraavaksi popin ykkösnimeksi ennustetun Vestan ympärillä on viimeisen runsaan vuoden aikana pyörinyt poikkeuksellista hypeä. Omien biisiensä lisäksi esimerkiksi Kauriinmetsästäjien ja Pyhimyksen biiseillä vieraillut helsinkiläislaulaja julkaisi loppukeväästä Jori Sjöroosin (mm. PMMP, Magenta Skycode) kanssa äänitetyn esikoisalbuminsa ”Lohtulauseita”, joka nousi suoraan listaykköseksi. Albumin julkaisukiertue oli jokaisen illan osalta loppuunmyyty – Tavastia peräti kuukausia ennen keikkapäivää.

View

Lauantaina 9.6.

Suomiräppiin mahtuu paljon muutakin, kuin listoja hallitseva bilemusiikki tai Eevil Stöön ja kumppanien marginaalisempi ilmaisu.

Suomenkielistä räbäytystä puskee joka suunnalta, mutta onneksi myös englanniksi riimitteleviä artisteja löytyy sentään niitäkin.

Jälkimmäisenä mainituista ylivertaisin on juuri esikoisalbuminsa julkaissut View. Raskasta vientitoivon leimaa uransa alusta lähtien harteillaan kantanut View räppää rennolla flow’lla, ja taustalla paukkuvat syvät bassot sekä elektroniset biitit hypnotisoivat.

Yona

Lauantaina 9.6.

Uransa aikana niin popin, räpin, jazzin ja tangonkin maailmoissa seikkaillut Yona esiintyi pari vuotta Teurastamon Sidewaysissa Kellohallin pienessä sivuhuoneessa. Keikka aiheutti niin valtaisan yleisöryntäyksen, että sisään mahtui vain murto-osa halukkaista. Nyt on revanssin paikka, ja esiintymispaikka merkittävästi suurempi.

Uutta Yona-materiaalia ilmestyi keväällä erinomaisen ”Ghetto”-singlen muodossa.

Sunnuntaina 10.6.

The National US

Sunnuntaina 10.6.

Yksi nykypäivän suurimmista indierock-bändeistä palaa syksyllä 2017 ilmestyneen uutuuslevynsä kiertueella vuosien tauon jälkeen Suomeen.

The National ansaitsi asemansa suomalaisten lempibändinä viimeistään klassikoksi nousseen ”Boxer”-albumin (2007) yhteydessä. Bändin poikkeuksellisen omaleimainen indie-musiikki puhutteli jo tuolloin laajoja yleisömääriä, ja keikat loppuunmyydyllä Kulttuuritalolla ja lopulta myös Jäähallissa nostivat ”Natikoiden” suosion vaihtoehtobändille harvinaisiin lukemiin. Myös The National -keikkaa Flow’n pääesiintyjänä muistellaan vielä tänäkin päivänä kaiholla.

Ajankohtainen ja järjestyksessään jo bändin seitsemäs albumi ”Sleep Well Beast” jatkaa The Nationalin uran luontevaa kehityskaarta. Soundimaailma on tutun tummanpuhuvaa, vokalisti Matt Berninger laulaa yhä riipivällä baritoniäänellään ja bändi soittaa edelleen kuin unelma. Uusia tuulia tuovat elektroniset rytmiraidat ja taustojen tyylitajuisesti rakennetut efektit.

Vuoden 2018 tärkeimmälle Suomessa nähtävälle indie-keikalle ei ole näköpiirissä haastajaa.

Cigarettes After Sex US

Sunnuntaina 10.6.

Viime vuonna käsittämättömän hienon esikoislevynsä julkaissut Cigarettes After Sex on yksi tämän hetken ylistetyimmistä indie-nimistä. Ensimmäistä kertaa Suomeen saapuvan texasilaisbändin soundissa yhdistyvät parhaat puolet The xx:n esikoislevyn haikean melankolisista tunnelmista, Cocteau Twins -henkisestä indie-musiikistä, höyhenenkevyestä dreampopista ja Mazzy Starin tai Julee Cruisen mieleen tuovasta unenomaisesta ilmaisusta. Täysin ansaitusti Cigarettes After Sexin koko viime vuoden Amerikan-kiertue oli loppuunmyyty, ja sama tahti on jatkunut myös Euroopan-keikoilla.

Jos David Lynch tekee vielä yhden Twin Peaks -kauden lisää, Cigarettes After Sexin tulisi esiintyä Bang Bang Barin housebändinä tai vähintäänkin vastata sarjan soundtrackista.

Deerhunter US

Sunnuntaina 10.6.

Indierockin palvottu kulttinimi Deerhunter saapuu ensimmäiselle festivaalikeikalle Suomeen. Aikaisemmin ainoastaan Tavastialla joskus viime vuosikymmenellä nähty kokoonpano on sittemmin noussut yhdeksi indie-musiikin keskeisistä bändeistä sekä vakioesiintyjäksi Primaveran kaltaisten festareiden päälavoilla.

Deerhunterin soundimaailmassa klassinen 90-luvun vaihtoehtorock kohtaa psykedeelisen popin sekä mantramaisista ja hypnoottisista riffeistä koostuvat äänimaisemat. Seitsemän albumia julkaisseen bändin keulahahmo Bradford Cox tunnetaan myös androgyyninä queer-ikonina.

Ezra Furman US

Sunnuntaina 10.6.

Vanhoillisjuutalainen kasvatus ja queer-ikonin asema eivät ole ensimmäinen sanapari, joihin luulisi törmäävän samassa lauseessa.

Vuosia kestäneen yrityksen päätteeksi vihdoin Suomeen saapuva Ezra Furman on tämän hetken kuhistuimpia indierockareita. Androgyyni yhdysvaltalaismuusikko hakee räväkkään tuotantoonsa innoitusta yhtä lailla 50-luvun rock’n’rollista, 60-luvun autotallipunkista, modernista pop-musiikista ja melodisesta vaihtoehtorockista. Keväällä julkaistu ”Transangelic Exodus” (Bella Union) täydellisyyttä hipova pop-albumi, jolle tippuu viiden tähden arvioita kerta toisensa jälkeen.

Levyhyllyssä tai Spotify-soittolistalla Ezra Furmanin kylkeen sopivat täydellisesti esimerkiksi Vampire Weekend, Beck, Brian Wilson, Jonathan Richman, Bruce Springsteen ja Velvet Underground.

Jane Weaver UK

Sunnuntaina 10.6.

Toisinaan artistit joutuvat tekemään pitkän uran ennen laajemman huomion saavuttamista. Jo 90-luvun alkuvuosina brittipoppia Kill Lauran riveissä soittanut ja seuraavaksi folktronican maailmoissa Misty Dixon -bändinsä kanssa seikkaillut brittimuusikko Jane Weaver (s. 1972) on viimein saamassa ansaitsemaansa arvostusta.

Viime kesänä ilmestynyt ”Modern Kosmology” vie Jane Weaverin psykedeelisestä pop-musiikista, kraut-tyyliin toistuvista teemoista teemoista ja 80-lukuisesta synapopista ammentavan soundimaailman uudelle tasolle. Artistin kohdalla on nostettu toistuvasti esiin Stereolabin, Jenny Wilsonin, Lushin ja Susanne Sundførin kaltaisia nimiä.

Seuraavaksi päästämme ääneen musiikkivaikuttaja Pekka Laineen, joka Soundiin kirjoittamassa viiden tähden arviossa kuvasi Jane Weaverin uutuusalbumia paremmin kuin ikinä itse pystyisimme.

”Saksalaistyyliset rytmipulputukset soljuvat helmeilevän raikkaina ja rumpujen askeettiset kuviot muodostavat täydellisen kehikon Janen ihastuttavalle huokailulaululle. Krautrockin ja sähköistetyn keijukaisestetiikan risteytys on muodostettu tyylillä mutta ilman turhaa tyylittelyä ja happea syövää kikkailua. Kaiken keskiössä on artistin ääni, ei tuotannolliset tykötarpeet. Jane Weaverin lauluntekijä- ja tulkitsijapersoona ratkaisee pelin, kuten oikealla poplevyllä pitääkin. Näennäisen ilmeetön mutta tarkemmassa kuuntelussa sävyjä tulviva ääni mesmeroi, viettelee ja johdattaa kuulijaa syvemmälle hellän surumielisyyden maailmaan. Ääni antaa merkityksen ja kertoo olennaisen. Weaverin laulussa ja laulumelodioissa elää myös hänen musiikkinsa folk taajuus. Huokoisella ja inhimillisesti hengittävällä soinnilla esiin piirretyt sävelkulut eivät ehkä sisällä ämpärikaupalla variaatioita mutta niissä on loitsumaista taikaa, joka pakottaa kuuntelemaan. Jane Weaverin kuiskauksessa on käsittämätön voima. Haluaisin leijailla hänen musiikissaan ikuisesti.”

Sleaford Mods UK

Sunnuntaina 10.6.

Miltä kuulostaisi, jos Happy Mondays, The Streets ja The Fall tekisivät yhdessä musiikkia? Kuuntelemalla Sleaford Modsin räävitöntä ja työväenluokkaista punkia, räppiä ja elektronista musiikkia päästään ainakin melko lähelle kuvitteellista tilannetta.

Iggy Pop on nimennyt Sleaford Modsin ”maailman parhaaksi rockbändiksi”, ja brittimediat ylistävät kilpaa yhtyeen ”brexit-punkia”. Maineikkaan Rough Trade -levymerkin kautta julkaistu uutuuslevy ”English Tapas” (2017) on räävitön, hauska ja täydellisesti nykypäivän Britanniaa kuvaava bailulevy.

(edit 19.2.2018: Aikaisemmin ilmoitetusta poiketen Sleaford Modsin esiintyminen siirtyy lauantailta sunnuntaille yhtyeen kiertueaikataulussa tapahtuneista muutoksista johtuen).

The Comet is Coming UK

Sunnuntaina 10.6.

Oman määritelmänsä mukaan ”apokalyptista avaruus-funkia” soittava The Comet Is Coming seikkailee tanssibiittejä sykkivän elektron, afrobeatin, funkin ja psykedelian maailmoissa. Suoraan Lontoon kuumimmilta klubeilta ensimmäistä kertaa Helsinkiin saapuvat konevelho Danalogiue the Conqueror, palkittu saksofonisti King Shabaka ja rumpali Betamax Killer julkaisivat esikoislevynsä ”Channel The Spirits” vuonna 2016. On sanomattakin selvää, että vasta livenä The Comet is Coming’in kiihkeä soundi herää todella henkiin.

The Quietus -verkkomedian arviossa bändin yhteydessä mainittiin mm. seuraavat #asiasanat: Space Invaders, 70-luvun sci-fi-leffat, post-punk, Fela Kuti, 80-luvun electronica, Sun Ra, Parliament, ja Funkadelic.

Visible Cloaks US

Sunnuntaina 10.6.

Portlandilaiskaksikko Visible Cloaks säveltää vaikeasti kategorisoitavaa elektronista musiikkia, jossa kuuluu kaikuja erityisesti ambientista ja modernista klassisesta musiikista. Rinnastukset Brian Enoon tai vaikkapa Laurel Haloon eivät taatusti tule Visible Cloaksin jäsenille yllätyksenä.

”Fascinating mix of organic and synthetic, past and future”, totesi Pitchfork viime vuoden ”Reassemblage”-levyn best new music -arvonimen saaneessa 8.7 pisteen arviossaan.

Antti Autio

Sunnuntaina 10.6.

”Poikkeuksellisen varmaotteinen ja omailmeinen folk-pop-rock-debyytti”, kirjoitti Soundi-lehti viime vuonna ilmestyneestä Antti Aution esikoisalbumista ”Minä tuon mukanani sateet”.

Suomenkielistä folkrockin suureksi lupaukseksi nimetty muusikko kuuluu samaan skeneen esimerkiksi viime kesän Sidewaysissa nähdyn Pimeys-yhtyeen sekä laulaja-lauluntekijöiden Topi Sahan ja Ville Ahosen kanssa.

DJ Kridlokk

Sunnuntaina 10.6.

Suomiräpin visionääri, tuottaja ja artisti DJ Kridlokk jatkaa Memphis-soundin levittämistä yhä uusille käännytettäville. Eevil Stöön, Paperi T:n ja Tuuttimörön tavoin myös Kristo Laanti eli Khid eli DJ Kridlokk on vastuussa valtavirran ulkopuolisen kotimaisen hiphop-soundin nousemisesta nykyiseen arvostukseensa.

Edellinen DJ Kridlokk -nimellä julkaistu albumi ”Mutsi” oli yksi vuoden 2014 levytapauksista, joka välittömästi nimitettiin mestariteokseksi ja Rumba-lehden toimesta ”vuoden tärkeimmäksi räppilevyksi”.

Keväällä ilmestnyt uutuusbiisi ”Varaani” on Kriden tuorein voimannäyte.

Draama-Helmi

Sunnuntaina 10.6.

Draama-Helmi esittää omien sanojensa mukaan ”epäselvää räppiä suht kokeellisten taustojen päälle”. Kaksi albumia julkaisseen artistin musiikki on hajamielinen yhdistelmä rahisevaa tangoa ja kliiniä tunnelmointia, jota välillä rikkoo särkyvä lasi. Kappaleiden aiheet koskettelevat henkilökohtaista kamppailua, pettymystä ja ohimeneviä onnenhetkiä.

”Draama-Helmi kuulostaa siltä, kuin Paperi T olisi vetänyt kolme lappua LSD:tä ja kiduttaisi koiran hengiltä” –Rumba

Henna Emilia & Houreet

Sunnuntaina 10.6.

Lo-fi-vaikutteista indierockia ja letkeää suomipunkia tuotannossaan sekoitteleva Henna Emilia & Houreet on Cats of Transnistria -yhtyeestä tutun Henna Hietamäen tuore bändi. Viime kesänä ensimmäiset biisinsä ja sittemmin myös erinomaisen ”Beibi, mä oon pihalla” -ep:n julkaissut kokoonpano seikkailee musiikillisesti jossain Litku Klemetin, Jukka & Jytämimmien ja varhaisen Karkkiautomaatin välimaastossa.

Karina

Sunnuntaina 10.6.

Sufjan Stevensin ja PMMP:n välimaastoon sijoittuva indie-trio Karina on raikkaimpia kotimaisia tulokkaita. Kolmikon keväällä ilmestynyt esikoisalbumi oli suuri tapaus, jolle esimerkiksi Helsingin Sanomat antoi 5/5 sekä sellaiset kehut, ettei moista ole aikoihin kuultu.

Jos et ole vielä nähnyt Karinaa livenä niin ainakin Sidewaysin festaritoimistolta todella vahva suositus.

Kaukolampi

Sunnuntaina 10.6.

Sidewaysissa perjantaina esiintyvän K-X-P -yhtyeen ohella Timo Kaukolampi on viimeisen vuoden kiireinen sukunimeään kantavan sooloprojektin tiimoilta. Loppuvuodesta 2017 ilmestynyt ”1” on elektronisen musiikin moderni mestariteos, joka saavutti Björkin, Fever Rayn ja Susanne Sundførin rinnalla Nordic Music Prize -ehdokkuuden parhaasta pohjoismaisesta albumista. ”Armomurhaaja”-leffan soundtrack toi Kaukolammelle puolestaan Jussi-palkinnon vuoden parhaasta elokuvasävellyksestä.

”Viiteen osaan jaettu teos on kuin soundtrack, joka soi vain tekijänsä pään sisällä. Äänimaailma on lähellä ambientia, sillä sykkivät rytmit ja hypnoottiset biitit on suurilta osin unohdettu. Kauniin melankolinen musiikki muuttuu tarvittaessa myös ärhäkäksi rumpukoneen alkaessa tahdittaa matkaa”, Keskisuomalaisen kriitikko Aki Lehti kirjoittaa.

Keuhkot (peruttu)

Sunnuntaina 10.6.

EDIT su 10.6.2018 klo 13.52

Keuhkot on joutunut perumaan sunnuntaille ilmoitetun Sideways-esiintymisensä.

Korvaavana artistina ohjelmistoon saapuu improvisiotua free jazzia soittava Oaagaada, jonka jäsenet ovat tuttuja muun muassa Black Motorin, Blassicsin, Taco Bellsin sekä Sound & Furyn riveistä.

Oaagaada
Su 10.6.2018 klo 18.00-19.00 @ Basement

******************************

Jo 90-luvun alkuvuosina (ja myös sen jälkeen) äärimmäistä outoutta edustaneilla levytyksillään, kuten ”Lihaa Y-akselilla olen oikeassa” ja ”Musiikkia konduktöörivaunuihin”, edustanut Keuhkot on hämmentänyt, ihastuttanut ja vihastuttanut kompromissittomalla taiteellaan.

Edesmenneessä NRGM-julkaisussa pohdittiin, että onko Bad Vugumin ja Ektron kautta suurimman osan mittavasta katalogistaan julkaissut Keuhkot erikoisuudentavoittelua, itsetarkoituksellista kuulijan kärsivällisyyden kiusaamista vai avantgardea, ja loppupäätelmänä todettiin sen olevan kaikkea edellä mainituista.

Kuulija tekee lopulta päätöksen, että onko Kake Puhuu aikamme suurin nero vai tekotaiteellisinta paskaa ikinä. Emme myöskään halua kuvailla Keuhkojen musiikkia tai performansseja tämän enempää. Ne pitää kokea.

Keuhkojen Sideways-keikka on artistin/yhtyeen ensimmäinen esiintyminen Helsingissä seitsemään vuoteen.

Lasten hautausmaa

Sunnuntaina 10.6.

Tyypillisesti Lasten hautausmaasta puhuttaessa esiin nousee varsinkin kaksi kotimaista klassikkobändiä: Mana Mana ja Noitalinna huraa!. Kouvolasta lähtöisin olevat melankolisen suomirockin mestarit palasivat parrasvaloihin alkuvuodesta ilmestyneen ”III”-levynsä myötä (nokkelimmat ehkä jo päättelivät kyseessä olevan Lasten hautausmaan kolmas albumi).

Oaagaada

Sunnuntaina 10.6.

Keuhkot on joutunut perumaan sunnuntaille ilmoitetun Sideways-esiintymisensä.

Korvaavana artistina ohjelmistoon saapuu improvisiotua free jazzia soittava Oaagaada, jonka jäsenet ovat tuttuja muun muassa Black Motorin, Blassicsin, Taco Bellsin sekä Sound & Furyn riveistä.

Oaagaada
Su 10.6.2018 klo 18.00-19.00 @ Basement

Oranssi Pazuzu

Sunnuntaina 10.6.

Psykedeelistä metallia, avaruusrockia ja ajoittain jopa bläkkistä soittava Oranssi Pazuzu tekee Sidewaysissa vuoden ainoan Suomen-keikkansa.

Klassikoksi nostetun ”Värähtelijä”-levyn (2016) myötä asemansa Suomen johtavana vaihtoehtoisen metalli-ilmaisun bändinä vakiinnuttanut kokoonpano nähdään lähikuukausina Sidewaysin ohella ainoastaan erikoiskonserteissa, kuten Ranskan suurimmilla metallijuhlilla Hellfestissä sekä Roadburnissa, missä Oranssi Pazuzu ja myöskin Sidewaysissa esiintyvä Dark Buddha Rising esittävät yhdessä sävelletyn erikoisteoksen.

Ruusut

Sunnuntaina 10.6.

Juttelimme hiljattain Ruusut-yhtyeen jäsenten kanssa. He kielsivät käyttämästä nimitystä ”superkokoonpano”, joten emme käytä sitä tässä tekstissä.

Todettakoon kuitenkin, että Sidewaysissa uransa ensimmäisen keikan soittava Ruusut on yhtä kuin Ringa Manner (The Hearing), Miikka Koivisto (Disco Ensemble, Hisser), Alpo Nummelin (Cityman, Zebra & Snake) ja Samuli Kukkola (Solano, Yöstö).

Ruusut ei ole pelkkä sivuprojekti vaan oikea yhtye. Bändin ensimmäinen julkaistu biisi ”Käärmeen sisällä” nousi välittömästi Spotifyn viraalilistan ykköseksi, ”Glitchit” keräsi vieläkin isompaa hehkutusta ja kokopitkä albumi on luvassa myöhemmin tänä vuonna.

Ruusut on enemmän kuin osiensa summa.

Siinai

Sunnuntaina 10.6.

Viime vuosina lähinnä Wolf Paradesta tutun Spencer Krugin kanssa yhteistyötä tehnyt Siinai on palannut meditatiivisen ja junnaavan instrumentaalimusiikin pariin. Viime lokakuussa julkaistu konseptilevy ”Sykli” oli Siinain uran tasapainoisin ja paras albumikokonaisuus, ja pitkäsoiton arvioiden yhteydessä on toistuvasti mainittu esimerkiksi seuraavat asiasanat: #elämänkiertokulku, #postrock, #hypnoottisuus.

SUAD

Sunnuntaina 10.6.

SUAD on pehmeän äänen omaava jo vuosia muiden kokoonpanoissa (mm. Uusi Fantasia, Jaakko Eino Kalevi) levyttänyt ja keikkaillut helsinkiläisartisti. Nyt omaan soolouraansa keskittyvä SUAD on tehnyt kansainvälisen levydiilin Playground Musicin kanssa sekä julkaissut elektronisen musiikin, R&B:n ja indiepopin välimaastossa liikkuvia kappaleita (mm. ”Caves and Blood Veins”, ”The Call”), jotka ovat olleet voimasoitossa esimerkiksi Radio Helsingin, Basson ja YleX:n taajuuksilla.

Talmud Beach & Faarao Pirttikangas

Sunnuntaina 10.6.

Kun pälvikalju-boogieta soittava Talmud Beach ja omintakeisesta autotalliräminästä tunnettu Faarao Pirttikangas liittoutuivat niin 1+1 olikin yht’äkkiä 3.

Artistien nimiä kantava yhteisalbumi ilmestyi viime syksynä, ja se on hyvä levy se.

Too Slow

Sunnuntaina 10.6.

Helsinkiläinen Too Slow luottaa kauniiden melodoiden ja tarttuvien kertosäkeiden voimaan. Tuore viiden lauluntekijän ja muusikon kollektiivi on ehtinyt lyhyen olemassaolonsa aikana ihastuttaa kuulijoitaan ajattomalla voimapoppiin kallellaan olevalla musiikillaan, josta löytyy kaikuja Teenage Fanclubin ja Guided by Voicesin kaltaisista kulttiyhtyeistä. Jäsenet ovat tuttuja useista maininnanarvoisista helsinkiläisbändeistä, kuten Black Twig, Lokit, Kynnet, Soft Power ja Athletic Arms.