Musiikki

Perjantaina 8.6.

DK

Perjantaina 8.6.

Viime vuosien kirkkain pohjoismainen pop-tähti on ollut tanskalainen laulaja-lauluntekijä Karen Marie Ørsted eli tuttavallisemmin MØ. Suurien tunteiden elektropoppia, viileää R&B:tä ja urbaania konesoundia tuotannossaan yhdistelevä artisti tunnetaan oman tuotantonsa ohella erityisesti Major Lazerin kanssa tehdystä megahitistä ”Lean On” (2015), jota on kuunneltu YouTubessa reilut 2 miljardia (!!!) ja Spotifyssakin yli miljardi(!!) kertaa.

Artistin discografiasta löytyy monia muitakin täysosumia, kuten singlebiisit ”Final Song” ja ”Nights With You” sekä Snakehipsin kanssa äänitetty ”Don’t Leave”. Tuoretta MØ-soundia saatiin syksyllä ajankohtaisen ”When I Was Young” -EP:n muodossa.

Warpaint US

Perjantaina 8.6.

Nykypäivän keskeisiin indierock-yhtyeisiin lukeutuva Warpaint palaa seitsemän vuoden odotuksen päätteeksi toista kertaa urallaan Suomeen. Los Angelesista saapuvan nelikon soundista kuulee, että Emily, Theresa, Jenny Lee ja Stella ovat opiskelleet huolella psykedeelisen indie-musiikin ja haikean dreampopin salat.

Rough Tradelle kiinnitetyn Warpaintin vuoden 2010 esikoisalbumi ”Fool” nosti bändin kuumimmaksi indie-lupaukseksi, mutta lopullinen lunastus toteutui kahden seuraavan levyn ”Warpaint” (2014) ja ”Heads Up” (2016) myötä. Depeche Moden, The xx:n ja Arctic Monkeysin kaltaisten nimien kanssa maailmaa kiertänyt yhtye täydentää The Nationalin, Deerhunterin ja Cigarettes After Sex’in ohella Sidewaysin historian laadukkainta indie-kattausta.

Rodriguez US

Perjantaina 8.6.

Oscar-palkitun ”Searching for Sugar Man” -dokumenttielokuvan nähneet tämän jo tietävätkin, mutta kerrataan Rodriguezin tarina tiivistetystä.

Detroitilainen folk-muusikko Sixto Rodriguez julkaisi 70-luvun alussa kaksi vähälle huomiolle jäänyttä albumia. Artistin levy-yhtiö ajautui konkurssiin, ja Rodriguez siirtyi rakennusduunariksi. Sattuman kautta muusikon levyjä oli päätynyt Etelä-Afrikkaan, missä ne nousivat jättihiteiksi. Albumit myivät valtaisia määriä valtameren toisella puolella, ja samaan aikaan Rodriguez kituutti köyhyydessä tietämättä asiasta mitään.

Sattuma puuttui peliin, ja Rodriguezista tuli juhlittu sankari. Vuoden 2012 dokumenttielokuva nosti kierroksia entisestään, ja lopulta koko maailma rakastui nyt jo pitkälle yli seitsemänkymppiseen taiteilijaan. Vihdoin ja viimein saamme toivottaa Rodriguezin tervetulleeksi Suomeen!

Silvana Imam SWE

Perjantaina 8.6.

Muistatteko vielä kesän 2015 ja ensimmäisen Sidewaysin? Eräällä reissulla Ruotsissa bongasimme paikallisen uuden kyvyn, jonka keikasta vaikuttuneina bookkasimme hänet ensimmäistä kertaa esiintymään Suomeen. Tuskin kovinkaan moni Sideways-kävijä oli edes kuullut jo tuolloin lavan suvereenisti haltuun ottaneesta Silvana Imamista.

Muutama vuosi on nyt kulunut, ja ruotsalaisen feministiräppärin suosio on aivan eri luokkaa. Grammis-gaalasta on napattu vuoden artisti -palkinto, viimeisin Tavastian-keikka myytiin hetkessä loppuun, Silvana-dokumentin näytöksissä Docpoint-festareilla ripustettiin sold out -lappuja luukulle kerta toisensa jälkeen ja Nirvana-logoa lainaavat Silvana Imam -paidat eivät ole enää harvinaisuuksia helsinkiläisessä katukuvassa.

Meillä ei ole ollut tapana kierrättää samoja artisteja kerrasta toiseen, mutta Silvana Imamin kohdalla teemme poikkeuksen. Kutsuimme siis Silvana Imamin uusintavierailulle paikkaan, josta kaikki sai alkunsa. Ja hän sanoi kyllä.

No Fun At All SWE

Perjantaina 8.6.

90-luvun puolivälissä melodinen skatepunk löi voimalla läpi. Kalifornian ohella eniten genren bändejä ilmaantui Ruotsista Millencolinin, Satanic Surfersin ja hiljattain paluun tehneen No Fun At Allin johdolla.

Viimeksi Suomessa noin 20 vuotta sitten vieraillut No Fun At All on silminnäkijöiden todistuksen perusteella hirvittävässä iskussa. Valikoitujen keikkojen ohella kokoonpano on aktivoitumassa myös levytysrintamalla, ja bändiltä on vuonna 2018 ilmestymässä uutta pikapunkia ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen.

Preoccupations CAN

Perjantaina 8.6.

Muutama vuosi sitten Viet Cong -nimellä maailmaa kiertänyt kanadalainen post-punk-bändi tunnetaan nykyisin Preoccupationsina. Pariin otteeseen Suomessakin vierailleeseen Savagesiin, The Cureen ja Joy Divisioniin verrattu nelikko loihtii hypnoottista ja autenttista 80-lukuista jälkipunkia.

Maineikkaalle Jagjaguwar Recordsille (mm. Dinosaur jr., Bon Iver, Siinai) levyttävä Preoccupations julkaisee maaliskuussa uransa kolmannen albumin ”New Material”. Keikkoja esimerkiksi Primaverassa ja Coachellassa soittanut sekä Future Islandsin ja Mac DeMarcon kanssa rundannut yhtye nähdään Suomessa ensimmäistä kertaa.

Ben Frost AU

Perjantaina 8.6.

Australiassa kasvanut, mutta vuodesta 2005 lähtien Islannissa vaikuttanut Ben Frost on kerännyt mainetta soololevytystensä ohella myös palkituista töistään elokuvasävellysten ja näyttämötaiteen parissa sekä produktioistaan Brian Enon ja Tim Heckerin kaltaisten nimien kanssa. Ensimmäisillä levyllään Frost keskittyi lähinnä minimalistiseen äänitaiteeseen ja ambient-vaikutteiseen elektroniseen musiikkiin, mutta viimeisimmät albumit ovat vieneet artistia yhä monimuotoisempien äänimaisemien pariin.

Nykyisin elektronisen musiikin kenties tärkeimmälle labelille Mutelle levyttävän Ben Frostin uran kohokohtina on pidetty Pitchforkiltakin Best New Music -arvosanan saanutta ”A U R O R A” -albumia (2014) sekä viime syksyllä ilmestynyttä ”The Centre Cannot Hold” -levyä, jonka Frost äänitti yhdessä Nirvanan ja Pixiesin kaltaisten nimien kanssa työskennelleen Steve Albinin kanssa.

Elias Gould

Perjantaina 8.6.

Helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä Elias Gould säveltää modernia ja suomenkielistä indierockia. Parhaillaan esikoisalbumiaan valmisteleva poppari on julkaissut jo lukuisia radiohiteiksi nousseita biisejä, kuten Eliaksen suurin keikkasuosikki ”Huvilakatu” ja Iisan kanssa äänitetty ”Ikuinen heinäkuu”. Poppari-tyttöjen ja -poikien päiväunelma #1 on kunnostautunut myös näyttelijänä, viimeisimpänä roolinaan Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas.

HÄN

Perjantaina 8.6.

Helsinkiläisten vaihtoehtomusiikkipiirien tuorein superkokoonpano koostuu mm. French Filmsistä, Teksti-TV 666:sta, Lada Nuevosta sekä Spectral Raysista tutuista kasvoista. Viime vuonna ensimmäisen vinyyliseiskansa myötä debytoinut viisikko julkaisi alkuvuodesta 2018 uutta materiaalia, joka pohjustaa bändin tulevaa esikoisalbumia. Musiikillisesti HÄN liikkuu melodisen suomipunkin, garagen, voimapopin ja indierockin välimaastossa.

Islaja

Perjantaina 8.6.

Jos pitäisi nimetä kokeelliseen musiikkiin erikoistuneen Fonal-levymerkin katalogista vain yksi artisti, vastaus olisi noin 94% todennäköisyydellä Islaja. Berliinissä jo pidemmän aikaa asuneen muusikko/taitelija Merja Kokkosen sooloprojekti on yksi suomalaisen vaihtoehtokulttuurin keskeisiä instituutioita.

Islaja on säveltänyt omaehtoista tuotantoaan jo lähes 15 vuoden ajan. Kappaleet ovat olleet vuoroin akustisia tai elektronisilla elementeillä maustettuja, välillä kosmista lo-fi-hämyilyä ja seuraavaksi kaunista folk-poppia, ja lyriikatkin ovat vuoroin suomeksi ja englanniksi. Joulukuussa ilmestynyt kuudes Islaja-albumi ”Tarrantulla” on kerännyt vertauksia jopa Fever Ray’hin.

The Wiren ja Pitchforkin kaltaiset mediat hehkuttavat Islajaa kilpaa ja keikkoja on soitettu niin Sonarin ja ATP-festivaalin kaltaisissa tapahtumissa. Nyt pitkästä aikaa Helsingissä.

M

Perjantaina 8.6.

Some ja blogit räjähtivät alkusyksystä 2017, kun laulaja-lauluntekijä Minja Kosken ja tuottaja Miikka Ahlmanin yhtye M julkaisi poikkeuksellisen vahvan debyyttialbuminsa. Solina Recordsin (mm. Villa Nah, The Hearing) nappaama artisti kirjoittaa vangitsevan tunnelmaisia kappaleita, jotka voisivat olla Nick Caven tai Susanne Sundførin katalogista.

”Tehtaantyttö on mestarillinen debyyttialbumi”, totesi Soundin kriitikko Antti Granlund viiden tähden arviossaan.

Pariisin Kevät

Perjantaina 8.6.

Toissa kesänä Pariisin Kevään piti esiintyä Sidewaysissa, mutta alueelle iskenyt myrsky oli toista mieltä. Tuolloin kahden päälavan artistin keikat jouduttiin perumaan, muut artistit saatiin sijoitettua uuteen paikkaan ja aikaan.

Toinen kohtalon uhri Iisa sai uuden tilaisuuden viime vuonna, ja tuolloin estyneenä ollut Pariisin Kevät paikkaa tapahtunutta vihdoin tänä kesänä.

PastoriPike

Perjantaina 8.6.

Kongossa syntynyt, mutta koko ikänsä Suomessa asunut PastoriPike nousi laajempaan huomioon viime vuoden ”Aito G” -EP:llään. Tätä kirjoitettaessa pelkästään Spotifyssä yli 3 miljoonaa streamia keränneen julkaisun nimibiisi (jolla vierailee mm. Gracias, Kingfish, ja Musta Barbaari) on täydellinen bängeri ja yksi modernin suomiräpin keskeisiä teoksia.

Pyhimys

Perjantaina 8.6.

Kotimaisen hiphopin keskeisiin vaikuttajiin lukeutuvan Pyhimyksen harvinaiset keikat ovat aina tapauksia. Olemme yrittäneet saada Pyhimystä Sidewaysiin ensimmäisestä festivaalistamme saakka ja vihdoin taivaankappaleet olivat meille suotuisat.

Uusi albumi on luvassa keväällä 2018, ja pitkäsoittoa pohjustava single ”Kynnet, kynnet” on syksyn 2017 upein kotimainen kappale. Mukana biisillä laulaa muuten Vesta, joka nähdään myös Sidewaysissa.

Versace Henrik X NCO X Melo

Perjantaina 8.6.

Uuden polven suomiräp iskee kovaa. Viimeisen parin vuoden aikana tuoreita ja toinen toistaan kovempia hiphop-tulokkaita puskee kuin niin niitä kuuluisia sieniä sateella. Fraasia ”underground-rap on uusi punk” on toisteltu jo ihan riittävästi, mutta jotain perää väittämässä kyllä on.

Sidewaysiin on tänä vuonna koostettu katsaus mielestämme kiinnostavimpia suomiräpin uudistajia. Niistä kolme eli Versace Henrik (kuvassa), NCO ja Melo ottavat lavan haltuunsa kimppakeikan merkeissä. Muista myös Sideways-ohjelmistosta löytyvät kollegat, kuten PastoriPike, Adikia ja $now.

Lauantaina 9.6.

A Perfect Circle US

Lauantaina 9.6.

Tätä on odotettu! Amerikkalaisen metallin ja vaihtoehtorockin superkokoonpano A Perfect Circle julkaisee 14 vuoden tauon jälkeen uuden albumin ja saapuu viimeinkin keikalle Suomeen.

Yhdysvalloissa 1990-luvun lopulla perustettu A Perfect Circle on Tool-bändin johtajan Maynard James Keenanin johtama kollektiivi. Projektiluonteisesti toiminut kokoonpano julkaisi 2000-luvun alkuvuosina kolme albumia, ja toiveet uudesta APC-albumista olivat jo aikoja sitten kadonneet. Nyt bändi on tehnyt yllätyspaluun, ja luvassa on vieläkin yllättävämpi Euroopan-kiertue.

A Perfect Circlen nykyisen kokoonpanon muodostavat Maynard James Keenan (Tool, Puscifer), Billy Howerdel (Ashes Divide), James Iha (ex-Smashing Pumpkins), Jeff Friedl (Puscifer, The Beta Machine) ja Matt McJunkins (Eagles of Death Metal, The Beta Machine).

James Holden & The Animal Spirits UK

Lauantaina 9.6.

Brittiläinen tuottaja-dj-muusikko James Holden soittaa ensimmäisen Suomen-keikkansa nykyisen The Animal Spirits -livekokoonpanonsa kanssa. Luvassa on ainakin kosmista ja elektroakustista musiikkia, krautrockin hypnoottista transsia, kokeellista teknoa ja uutta klubimusiikkia.

The Guardian -lehti nimesi elektronisen musiikin visionäärin ensimmäisen albumin ”The Idiots Are Winning” (2006) yhdeksi kuluvan vuosituhannen merkittävimmistä debyyttilevyistä konemusiikin saralla. Resident Advisorin toimesta vuoden 2013 parhaaksi albumiksi valittu ”The Inheritors” esitteli taiteellisesti entistäkin kunnianhimoisemman James Holdenin, ja marraskuussa 2017 ilmestynyt  ”The Animal Spirits” vei artistin ilmaisun yhä monipuolisempaan suuntaan.

Oman tuotannon ohella James Holden on tehnyt remiksejä Madonnalle, Depeche Modelle ja Radioheadille sekä lukemattomille muille nimille.

Bardo Pond US

Lauantaina 9.6.

Jo yli 25 vuotta toiminut Bardo Pond saapuu viimeinkin ensimmäistä kertaa Suomeen. Psykedeelistä avaruusrockia, shoegazea ja post-rockia soittava yhdysvaltalaisbändi on kerännyt vertauksia My Bloody Valentinesta Spacemen 3:hin ja Pink Floydista Hawkwindiin. Luvassa on taatusti yksi Sidewaysin kiihkeimmistä keikoista, jossa surisevat kitarat luovat massiivisia äänivalleja. Yhtye on ajankohtainen myös viime vuonna julkaistun ”Under The Pines” -levyn tiimoilta.

Dopplereffekt US

Lauantaina 9.6.

Detroitilaisesta tekno/elektro-kokoonpano Drexciyasta tutun Rudolf Klorzeigerin ja To Nhan Le Thin muodostama ja jo 90-luvun puolivälissä perustettu Dopplereffekt seikkailee ambientin ja teknon äänimaisemissa. Yhtyeen tieteestä, matematiikasta ja fysiikasta ammentava kokeellinen elektroninen musiikki vie usein ajatukset 80-lukuisten John Carpenter -elokuvien ääniraidoille, ja monet yhtyeen kappaleista sopisivat saumattomasti esimerkiksi Stranger Things -sarjan taustamusiikiksi.

Aphex Twinin pyörittämän Rephlexin ja berliiniläisen Leisure Systemin kaltaisille labeleille levyttänyt Dopplereffekt katkaisi viime keväänä vuosikymmenen kestäneen odotuksen ajankohtaisen ”Cellular Automata” -albumin myötä.

Adikia

Lauantaina 9.6.

Adikia on kuvataiteilija ja artisti, jonka rakkaus hiphop-musiikkiin ja kiinnostus feminismiin johti diggailemaan rapin usein misogynistisiakin lyriikoita omasta perspektiivistä. Tästä kiinnostuksien ristiriidasta syntyi Adikia, epäoikeuden jumalatar. Särren ja Pianomiehen Rutilus-lafkalle kiinnitetty Adikia julkaisi viime vuonna ensimmäiset singlensä ja ”Kävi täällä” -ep:n, joiden lisäksi artisti on ollut aktiivisesti herättämässä keskustelua Matriarkaatti-podcastillaan.

Gasellit

Lauantaina 9.6.

Keväällä 2017 ilmestynyt neljäs Gasellit-albumi ”Veli” nosti ”Oulunkylän kyynelehtivä poikabändin” viimeinkin ansaitsemaansa suosioon. Levyn julkaisun jälkeen tuskin kukaan on voinut välttyä kuulemasta suomiräp-nelikon tuoreita ykköshittejä ”Muistanks mä väärin? (feat. Karri Koira)” ja ”Imus”. Tavastiat ja muut klubit on jo myyty loppuun, ja maakunnissakin vastaanotto on ollut parhaimmillaan hysteerisen innostunutta.

Gettomasa

Lauantaina 9.6.

Suomiräpin ykkössarjaan kuuluvan Gettomasan debyyttialbumi ”Chosen One” (2016) oli läpimurto ja arvostelumenestys, levy-yhtiön mukaan ”ei sielutonta klubihittiä, vaan streittiä shittiä. Aitoo räppii, eikä mitää teknoo”. Jatkoa seurasi jo pian, kun räpin Suomen mestari ja Jyväskylän lahja kotimaiselle hiphopille julkaisi viime kesänä ”17”-ep:n, ja uutta materiaalia saatiin myös tämän vuoden aluksi ”Lössi”-singlen muodossa.

Hero Dishonest

Lauantaina 9.6.

Teknistä ja nopeatempoista vanhan koulun hardcorepunkia 2000-luvun taitteesta lähtien tykittänyt Hero Dishonest on julkaissut uransa aikana seitsemän tinkimättömän kiivasta pitkäsoittoa. Bändin asenne on sopivasti kieli-poskessa, mutta ei tämä onneksi kuitenkaan mitään huumorimusiikkia ole. Hero Dishonestissa vaikuttaa mm. The Heartburnsista, I Walk The Linesta ja Echo Is Your Lovesta tuttuja muusikoita.

Joni Ekman & Koira

Lauantaina 9.6.

Törmäsimme viime syksynä baarissa erääseen Sidewaysissa useampana vuonna työskennelleeseen henkilöön. Hän ihmetteli, että miksi emme ole vielä kertaakaan bookanneet Joni Ekmania festareillemme soittamaan. Kiitos Karoliina muistutuksesta, virhe korjataan nyt!

Kari Peitsamon jälkeen Pirkanmaan toiseksi tuotteliain muusikko Joni Ekman tunnetaan sooloprojektiensa ohella lukemattomista bändeistään, kuten Lähtevät Kaukojunat, Koiran Näköinen Nainen, The Achtungs ja Juice Normaali. Esiintymisvuoron saa tällä kertaa kuitenkin artistin omaa nimeä kantava ja kenties tunnetuin yhtye eli Joni Ekman & Koira.

Mutta mitä väliä nimestä, homman nimi on tälläkin kertaa 60/70-lukuinen jytärokki sekä lo-fi-henkinen ja melodinen suomipunkki.

(älä sekoita Joni Ekmania siihen erään visailumiehen pojan johtamaan Koirat-bändiin)

Man Duo

Lauantaina 9.6.

Jaakko Eino Kalevi + Long Sam = Man Duo

Unenomaista elektropoppia, kraut-vaikutteista funkia ja kasariestetiikalla flirttailevaa bassomusiikkia säveltävä kaksikko Man Duo julkaisi viime syksynä esikoisalbuminsa ”Orbit”, joka valittiin Radio Helsingissä viikon levyksi, noteerattiin Mojon, Uncutin ja Q Magazinen kaltaisissa medioissa ja keräsi laajaa hehkutusta planeetan jokaiselta kolkalta. Tuleva Sideways-keikka on yksi kesän harvoista Man Duo -esiintymisistä.

NYOS

Lauantaina 9.6.

Rummuin ja kitaroin varustautunut instrumentaalikaksikko NYOS on yhtyeitä, jotka tunnetaan paremmin ulkomailla kuin kotimaassaan Suomessa. Jyväskylästä saapuva duo ei mene sieltä mistä aita on matalin vaan luo monimutkaisia ja progressiivisia kudelmia matikkarockin ja noiserockin välimaastossa. Teknistä äärimmäisyyttä tarjoava NYOS kuuluu niiden harvojen bändien joukkoon, jota kuuntelevat sulassa sovussa niin nössöt indiepopparit, marginaalimusiikin nimeen vannovat punkkarit kuin extreme-metallia seuraavat musadiggarit.

Rättö & Lehtisalo

Lauantaina 9.6.

Undergroundin ja vaihtoehtomusiikin supersankarikaksikko Mika Rättö ja Jussi Lehtisalo palaavat pitkän tauon jälkeen sukunimiään kantavan projektin pariin. Vuosien aikana käsittämättömällä tahdilla uutta musiikkia esimerkiksi Circlen, Pharaoh Overlordin, Ektroverden, Steel Mammothin ja Eleanoora Rosenholmin merkeissä julkaisseiden porilaiseksentrikkojen tulevalla keikalla voi olla luvassa mitä tahansa, mutta todennäköisesti ainakin kraut-vaikutteista ja kieroutunutta synapoppa.

$now

Lauantaina 9.6.

Aina silloin tällöin esiin nousee uusi artisti, jonka nimi tulee mitä yllättävimmissä yhteyksissä kerta toisensa vastaan ja josta kaikki tuntuvat kuhisevan. Viime kuukausina juuri sellainen on ollut aikaisemmin Snø-nimellä tunnettu $now.

$now on yksi harvoista suomalaisista alternative-räppäreistä, joka yhdistää hiphopiinsa myös metalli- ja r’n’b-musiikkia luoden synkän ja aggressiivisen, mutta samalla myös melodisen soundin. Subtone-levy-yhtiön talliin kuuluva artisti on tuttu myös muista projekteista, kuten Otto Knows, Roby ja Molly.

Ja miltä $now’n biisit sitten kuulostavat? Tällä hetkellä keikat ovat paras mahdollisuus tutustua biiseihin, sillä artisti poisti hiljattain koko julkaistun materiaalinsa Spotifysta.

Ursus Factory

Lauantaina 9.6.

Kitaravetoinen rock’n’roll on kuollut, ja kaikki mielenkiitoinen uusi musiikki syntyy nykyisin räpin tai konemusiikin saralla. Tätä väitettä on kuultu ihan tarpeeksi, ja Ursus Factory tekee parhaansa todistaakseen väitteen vääräksi.

Soundi-lehdessä Ursus Factory nimettiin Suomen räjähtävimmäksi live-yhtyeeksi ja sen todettiin olevan ”uniikki underground-kummajainen, jossa piisaa crossover-potentiaalia tehdä vaikka pääkiit”. Bändin keikalla kuulimme erään meille tuntemattoman katsojan toteavan ”Ursus Factory on puuttuva lenkki Radiopuhelimien ja Tiisun välisessä jatkumossa”.

Kiinnostuksesi heräsi, eikö totta?

Vesta

Lauantaina 9.6.

Suomen seuraavaksi popin ykkösnimeksi ennustetun Vestan ympärillä on viimeisen runsaan vuoden aikana pyörinyt poikkeuksellista hypeä. Omien biisiensä lisäksi esimerkiksi Kauriinmetsästäjien ja Pyhimyksen biiseillä vieraillut helsinkiläislaulaja valmistelee Jori Sjöroosin (mm. PMMP, Magenta Skycode) kanssa esikoisalbumiaan, josta on tulossa yksi vuoden 2018 suurista julkaisuista.

View

Lauantaina 9.6.

Suomiräppiin mahtuu paljon muutakin, kuin listoja hallitseva bilemusiikki tai Eevil Stöön ja kumppanien marginaalisempi ilmaisu.

Suomenkielistä räbäytystä puskee joka suunnalta, mutta onneksi myös englanniksi riimitteleviä artisteja löytyy sentään niitäkin.

Jälkimmäisenä mainituista ylivertaisin on juuri esikoisalbuminsa julkaissut View. Raskasta vientitoivon leimaa uransa alusta lähtien harteillaan kantanut View räppää rennolla flow’lla, ja taustalla paukkuvat syvät bassot sekä elektroniset biitit hypnotisoivat.

Yona

Lauantaina 9.6.

Uransa aikana niin popin, räpin, jazzin ja tangonkin maailmoissa seikkaillut Yona esiintyi pari vuotta Teurastamon Sidewaysissa Kellohallin pienessä sivuhuoneessa. Keikka aiheutti niin valtaisan yleisöryntäyksen, että sisään mahtui vain murto-osa halukkaista. Nyt on revanssin paikka, ja esiintymispaikka merkittävästi suurempi.

Uusi Yona-albumi luvassa keväällä 2018.

Sunnuntaina 10.6.

The National US

Sunnuntaina 10.6.

Yksi nykypäivän suurimmista indierock-bändeistä palaa syksyllä 2017 ilmestyneen uutuuslevynsä kiertueella vuosien tauon jälkeen Suomeen.

The National ansaitsi asemansa suomalaisten lempibändinä viimeistään klassikoksi nousseen ”Boxer”-albumin (2007) yhteydessä. Bändin poikkeuksellisen omaleimainen indie-musiikki puhutteli jo tuolloin laajoja yleisömääriä, ja keikat loppuunmyydyllä Kulttuuritalolla ja lopulta myös Jäähallissa nostivat ”Natikoiden” suosion vaihtoehtobändille harvinaisiin lukemiin. Myös The National -keikkaa Flow’n pääesiintyjänä muistellaan vielä tänäkin päivänä kaiholla.

Ajankohtainen ja järjestyksessään jo bändin seitsemäs albumi ”Sleep Well Beast” jatkaa The Nationalin uran luontevaa kehityskaarta. Soundimaailma on tutun tummanpuhuvaa, vokalisti Matt Berninger laulaa yhä riipivällä baritoniäänellään ja bändi soittaa edelleen kuin unelma. Uusia tuulia tuovat elektroniset rytmiraidat ja taustojen tyylitajuisesti rakennetut efektit.

Vuoden 2018 tärkeimmälle Suomessa nähtävälle indie-keikalle ei ole näköpiirissä haastajaa.

Cigarettes After Sex US

Sunnuntaina 10.6.

Viime vuonna käsittämättömän hienon esikoislevynsä julkaissut Cigarettes After Sex on yksi tämän hetken ylistetyimmistä indie-nimistä. Ensimmäistä kertaa Suomeen saapuvan texasilaisbändin soundissa yhdistyvät parhaat puolet The xx:n esikoislevyn haikean melankolisista tunnelmista, Cocteau Twins -henkisestä indie-musiikistä, höyhenenkevyestä dreampopista ja Mazzy Starin tai Julee Cruisen mieleen tuovasta unenomaisesta ilmaisusta. Täysin ansaitusti Cigarettes After Sexin koko viime vuoden Amerikan-kiertue oli loppuunmyyty, ja sama tahti on jatkunut myös Euroopan-keikoilla.

Jos David Lynch tekee vielä yhden Twin Peaks -kauden lisää, Cigarettes After Sexin tulisi esiintyä Bang Bang Barin housebändinä tai vähintäänkin vastata sarjan soundtrackista.

Deerhunter US

Sunnuntaina 10.6.

Indierockin palvottu kulttinimi Deerhunter saapuu ensimmäiselle festivaalikeikalle Suomeen. Aikaisemmin ainoastaan Tavastialla joskus viime vuosikymmenellä nähty kokoonpano on sittemmin noussut yhdeksi indie-musiikin keskeisistä bändeistä sekä vakioesiintyjäksi Primaveran kaltaisten festareiden päälavoilla.

Deerhunterin soundimaailmassa klassinen 90-luvun vaihtoehtorock kohtaa psykedeelisen popin sekä mantramaisista ja hypnoottisista riffeistä koostuvat äänimaisemat. Seitsemän albumia julkaisseen bändin keulahahmo Bradford Cox tunnetaan myös androgyyninä queer-ikonina.

Jane Weaver UK

Sunnuntaina 10.6.

Toisinaan artistit joutuvat tekemään pitkän uran ennen laajemman huomion saavuttamista. Jo 90-luvun alkuvuosina brittipoppia Kill Lauran riveissä soittanut ja seuraavaksi folktronican maailmoissa Misty Dixon -bändinsä kanssa seikkaillut brittimuusikko Jane Weaver (s. 1972) on viimein saamassa ansaitsemaansa arvostusta.

Viime kesänä ilmestynyt ”Modern Kosmology” vie Jane Weaverin psykedeelisestä pop-musiikista, kraut-tyyliin toistuvista teemoista teemoista ja 80-lukuisesta synapopista ammentavan soundimaailman uudelle tasolle. Artistin kohdalla on nostettu toistuvasti esiin Stereolabin, Jenny Wilsonin, Lushin ja Susanne Sundførin kaltaisia nimiä.

Seuraavaksi päästämme ääneen musiikkivaikuttaja Pekka Laineen, joka Soundiin kirjoittamassa viiden tähden arviossa kuvasi Jane Weaverin uutuusalbumia paremmin kuin ikinä itse pystyisimme.

”Saksalaistyyliset rytmipulputukset soljuvat helmeilevän raikkaina ja rumpujen askeettiset kuviot muodostavat täydellisen kehikon Janen ihastuttavalle huokailulaululle. Krautrockin ja sähköistetyn keijukaisestetiikan risteytys on muodostettu tyylillä mutta ilman turhaa tyylittelyä ja happea syövää kikkailua. Kaiken keskiössä on artistin ääni, ei tuotannolliset tykötarpeet. Jane Weaverin lauluntekijä- ja tulkitsijapersoona ratkaisee pelin, kuten oikealla poplevyllä pitääkin. Näennäisen ilmeetön mutta tarkemmassa kuuntelussa sävyjä tulviva ääni mesmeroi, viettelee ja johdattaa kuulijaa syvemmälle hellän surumielisyyden maailmaan. Ääni antaa merkityksen ja kertoo olennaisen. Weaverin laulussa ja laulumelodioissa elää myös hänen musiikkinsa folk taajuus. Huokoisella ja inhimillisesti hengittävällä soinnilla esiin piirretyt sävelkulut eivät ehkä sisällä ämpärikaupalla variaatioita mutta niissä on loitsumaista taikaa, joka pakottaa kuuntelemaan. Jane Weaverin kuiskauksessa on käsittämätön voima. Haluaisin leijailla hänen musiikissaan ikuisesti.”

Sleaford Mods UK

Sunnuntaina 10.6.

Miltä kuulostaisi, jos Happy Mondays, The Streets ja The Fall tekisivät yhdessä musiikkia? Kuuntelemalla Sleaford Modsin räävitöntä ja työväenluokkaista punkia, räppiä ja elektronista musiikkia päästään ainakin melko lähelle kuvitteellista tilannetta.

Iggy Pop on nimennyt Sleaford Modsin ”maailman parhaaksi rockbändiksi”, ja brittimediat ylistävät kilpaa yhtyeen ”brexit-punkia”. Maineikkaan Rough Trade -levymerkin kautta julkaistu uutuuslevy ”English Tapas” (2017) on räävitön, hauska ja täydellisesti nykypäivän Britanniaa kuvaava bailulevy.

(edit 19.2.2018: Aikaisemmin ilmoitetusta poiketen Sleaford Modsin esiintyminen siirtyy lauantailta sunnuntaille yhtyeen kiertueaikataulussa tapahtuneista muutoksista johtuen).

The Comet is Coming UK

Sunnuntaina 10.6.

Oman määritelmänsä mukaan ”apokalyptista avaruus-funkia” soittava The Comet Is Coming seikkailee tanssibiittejä sykkivän elektron, afrobeatin, funkin ja psykedelian maailmoissa. Suoraan Lontoon kuumimmilta klubeilta ensimmäistä kertaa Helsinkiin saapuvat konevelho Danalogiue the Conqueror, palkittu saksofonisti King Shabaka ja rumpali Betamax Killer julkaisivat esikoislevynsä ”Channel The Spirits” vuonna 2016. On sanomattakin selvää, että vasta livenä The Comet is Coming’in kiihkeä soundi herää todella henkiin.

The Quietus -verkkomedian arviossa bändin yhteydessä mainittiin mm. seuraavat #asiasanat: Space Invaders, 70-luvun sci-fi-leffat, post-punk, Fela Kuti, 80-luvun electronica, Sun Ra, Parliament, ja Funkadelic.

Antti Autio

Sunnuntaina 10.6.

”Poikkeuksellisen varmaotteinen ja omailmeinen folk-pop-rock-debyytti”, kirjoitti Soundi-lehti viime vuonna ilmestyneestä Antti Aution esikoisalbumista ”Minä tuon mukanani sateet”.

Suomenkielistä folkrockin suureksi lupaukseksi nimetty muusikko kuuluu samaan skeneen esimerkiksi viime kesän Sidewaysissa nähdyn Pimeys-yhtyeen sekä laulaja-lauluntekijöiden Topi Sahan ja Ville Ahosen kanssa.

DJ Kridlokk

Sunnuntaina 10.6.

Suomiräpin visionääri, tuottaja ja artisti DJ Kridlokk jatkaa Memphis-soundin levittämistä yhä uusille käännytettäville. Eevil Stöön, Paperi T:n ja Tuuttimörön tavoin myös Kristo Laanti eli Khid eli DJ Kridlokk on vastuussa valtavirran ulkopuolisen kotimaisen hiphop-soundin nousemisesta nykyiseen arvostukseensa.

Edellinen DJ Kridlokk -nimellä julkaistu albumi ”Mutsi” oli yksi vuoden 2014 levytapauksista, joka välittömästi nimitettiin mestariteokseksi ja Rumba-lehden toimesta ”vuoden tärkeimmäksi räppilevyksi”.

Karina

Sunnuntaina 10.6.

Sufjan Stevensin ja PMMP:n välimaastoon sijoittuva indie-trio Karina on raikkaimpia kotimaisia tulokkaita. Toistaiseksi yhden EP:n ja muutamia singlejä julkaissut yhtye viimeistelee parhaillaan myöhemmin keväällä ilmestyvää debyyttialbumiaan.

Keuhkot

Sunnuntaina 10.6.

Jo 90-luvun alkuvuosina (ja myös sen jälkeen) äärimmäistä outoutta edustaneilla levytyksillään, kuten ”Lihaa Y-akselilla olen oikeassa” ja ”Musiikkia konduktöörivaunuihin”, edustanut Keuhkot on hämmentänyt, ihastuttanut ja vihastuttanut kompromissittomalla taiteellaan.

Edesmenneessä NRGM-julkaisussa pohdittiin, että onko Bad Vugumin ja Ektron kautta suurimman osan mittavasta katalogistaan julkaissut Keuhkot erikoisuudentavoittelua, itsetarkoituksellista kuulijan kärsivällisyyden kiusaamista vai avantgardea, ja loppupäätelmänä todettiin sen olevan kaikkea edellä mainituista.

Kuulija tekee lopulta päätöksen, että onko Kake Puhuu aikamme suurin nero vai tekotaiteellisinta paskaa ikinä. Emme myöskään halua kuvailla Keuhkojen musiikkia tai performansseja tämän enempää. Ne pitää kokea.

Keuhkojen Sideways-keikka on artistin/yhtyeen ensimmäinen esiintyminen Helsingissä seitsemään vuoteen.

Lasten hautausmaa

Sunnuntaina 10.6.

Tyypillisesti Lasten hautausmaasta puhuttaessa esiin nousee varsinkin kaksi kotimaista klassikkobändiä: Mana Mana ja Noitalinna huraa!. Kouvolasta lähtöisin olevat melankolisen suomirockin mestarit palasivat parrasvaloihin alkuvuodesta ilmestyneen ”III”-levynsä myötä (nokkelimmat ehkä jo päättelivät kyseessä olevan Lasten hautausmaan kolmas albumi).

Litku Klemetti

Sunnuntaina 10.6.

Viime vuosien suomi-indien suurin menestystarina on ollut Litku Klemetti, jonka retro-henkinen iskelmäpunk valloittaa keikka keikalta uusia vannoutuneita Litku-faneja. Bändialbumi ”Horror´15” ja Litkun soololevy ”Juna kainuuseen” ovat molemmat moderneja mestariteoksia ja tulevaisuuden klassikoita. Viimeisimpänä meriittinään Litku palkittiin Emma Gaalassa ”kriitikon valinta” -pystillä, ja huhujen mukaan uutta materiaalia olisi tulossa jo lähiaikoina.

Oranssi Pazuzu

Sunnuntaina 10.6.

Psykedeelistä metallia, avaruusrockia ja ajoittain jopa bläkkistä soittava Oranssi Pazuzu tekee Sidewaysissa vuoden ainoan Suomen-keikkansa. Klassikoksi nostetun ”Värähtelijä”-levyn (2016) myötä asemansa Suomen johtavana vaihtoehtoisen metalli-ilmaisun bändinä vakiinnuttanut kokoonpano nähdään lähikuukausina Sidewaysin ohella ainoastaan erikoiskonserteissa, kuten Ranskan suurimmilla metallijuhlilla Hellfestissä sekä Roadburnissa, missä Oranssi Pazuzu ja myöskin Sidewaysissa esiintyvä Dark Buddha Rising esittävät yhdessä sävelletyn erikoisteoksen.

SUAD

Sunnuntaina 10.6.

SUAD on pehmeän äänen omaava jo vuosia muiden kokoonpanoissa (mm. Uusi Fantasia, Jaakko Eino Kalevi) levyttänyt ja keikkaillut helsinkiläisartisti. Nyt omaan soolouraansa keskittyvä SUAD on tehnyt kansainvälisen levydiilin Playground Musicin kanssa sekä julkaissut elektronisen musiikin, R&B:n ja indiepopin välimaastossa liikkuvia kappaleita (mm. ”Caves and Blood Veins”, ”The Call”), jotka ovat olleet voimasoitossa esimerkiksi Radio Helsingin, Basson ja YleX:n taajuuksilla.